Nebyl jsem fascinován komunismem, ujišťoval novináře Ovčáček. A pak vysvětlil, co dělal v Haló novinách

05.05.2015 11:10

Dle serveru Aktuálně.cz se v posledních čtyřech měsících dostává hradnímu tiskovému mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi podobného počtu odpůrců jako Miloši Zemanovi. Může za to prý hlavně jeho „laické“ prozkoumávání díla Ferdinanda Peroutky. Ovčáček v rozhovoru řekl, že zvýšenou mediální pozornost bere jako součást své práce.

Nebyl jsem fascinován komunismem, ujišťoval novináře Ovčáček. A pak vysvětlil, co dělal v Haló novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

Podle Aktuálně.cz je údajný text Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“, o kterém hovořil Miloš Zeman, minimálně k nenalezení a na Hradě se tak rozpoutala „fraška“. Ovčáček to však odmítá s tím, že když měl Zeman projev na konferenci o holocaustu, uvedl příklady selhání intelektuálů a zmínil se tak i o Peroutkových textech. „Zhruba po týdnu se ozvalo Sdružení Ferdinanda Peroutky, a tím rozpoutalo celou tuto záležitost,“ řekl Ovčáček s tím, že Hrad nebyl iniciátorem této záležitosti.

Ovčáček míní, že i přesto, že nenalezl doposud Peroutkův článek s názvem „Hitler je gentleman“, je důležité, že se našly alespoň texty, které jsou již zveřejněné, jelikož i v nich je zřejmé, jaký měl Peroutka přístup.

Hradní mluvčí nesouhlasí s kritikou, že se právě on zabývá hledáním Peroutkových článků, prý tím byl pověřen a sám se k tomu dokonce nabídl, nevidí na tom tudíž nic sporného.

Ovčáček považuje za důležité zveřejňovat i ostatní Peroutkovy texty, neboť se tím prý dokazuje základní motiv projevu Miloše Zemana. Na otázku Aktuálně.cz proč zveřejňuje texty, které nejsou článkem s názvem „Hitler je gentleman“, Ovčáček odpověděl, že ty texty nikdo nezná, a proto považuje za důležité je zveřejnit.

Server Aktuálně.cz se v rozhovoru podivuje, jak je možné, že Miloš Zeman dříve považoval Peroutku za skvělého novináře a nyní společně s hradním mluvčím vyvíjí „maximální úsilí o jeho dehonestaci“. Ovčáček však v rozhovoru tvrdí, že Zeman si Peroutky jako novináře váží, ale považuje za nutné říct i to negativní, abychom znali naši historii.

Celý text zde

Ovčáčkovi prý trvá tak dlouho najít Peroutkův text, o kterém hovořil Zeman, protože se snaží být pečlivý a dělá to ve svém volném čase.

Na období, kdy pracoval v prokomunistických Haló novinách, prý dnes Ovčáček není hrdý. Neznamená to, že byl „fascinován komunismem“, jak ho nařkl redaktor z Aktuálně.cz, ale prý jen v důsledku hledání zaměstnání odpověděl na nabídku práce. Hradní mluvčí si tak prý „splnil svůj sen na špatném místě“.

Po práci v komunistických a bulvárních novinách se stal Ovčáček šéfem PR oddělení ČSSD. Prý rád přijímá nové výzvy. Baví ho být středem pozornosti, a to i přes riziko, že bude pod palbou kritiky. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…