Nebyl to blesk z čistého nebe, říká k rozhodnutí lidovců Farský. STAN by měl kandidovat sám

21.07.2017 18:02

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl poslanec za STAN Jan Farský, který se vyjádřil především k rozpadající se dvojkoalici s lidovci. On sám je přívržencem toho, aby Starostové a nezávislí nyní kandidovali samostatně.

Nebyl to blesk z čistého nebe, říká k rozhodnutí lidovců Farský. STAN by měl kandidovat sám
Foto: TOP09
Popisek: Poslanec Jan Farský

„Ty signály ze strany KDU-ČSL přicházely celou dobu. Nebyl to blesk z čistého nebe, přestože jsem si myslel, že ta dohoda platí. Stále nevidím důvod, proč tu dohodu rušit,“ sdělil úvodem k rozpadu dvojkoalice Farský.

Na druhou stranu odpovědnost KDU-ČSL s desítkami tisíc voličů a stovkami tisíc členů chápe, ale myslí si, že jejich rozhodnutí mělo padnout dříve. On sám je přesvědčen, že by dvojkoalice desetiprocentní hranici překročila, i když nyní průzkumy ještě toto číslo neukazovaly. „Potenciál růstu byl,“ míní. 

Farský se pak vyjádřil i k tomu, proč Starostové a nezávislí nyní uvažují o tom, že nepůjdou na kandidátky lidovců a raději budou kandidovat samostatně. „V případě podpory bychom se stali de facto poslanci KDU-ČSL. My ale chceme mít opravdu zástupce v Poslanecké sněmovně. Takže si myslíme, že je načase další krok,“ míní.

„Byli bychom jenom subjektem, který se musí podřídit všemu,“ vysvětlil pak také skutečnost, proč on sám nechce lidovecký návrh ohledně obsazení kandidátek přijmout. „Nechci, aby Starostové jakkoliv pomáhali Andreji Babišovi ke zlepšení výsledků ve volbách,“ sdělil Farský k tomu, že by Starostové měli kandidovat sami. Domnívá se totiž, že jinak budou právě Starostové rozebráni jinými stranami. 

Závěrem pak podotkl, že se neobává, že by strana nezískala v nadcházejících volbách pět procent hlasů. „Pokud dvě procenta voličů říkají, že nás budou volit, i když jsme ještě nekandidovali, je to dobrý výsledek,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…