Nebyl to trapas můj, ale veřejnoprávního média, vyjádřil se Rusnok ke kauze "Ty vole, Mandela"

12.12.2013 19:04

„Prostě trapas. Ne můj, ale veřejnoprávního média,“ vzpomíná premiér v demisi Jiří Rusnok na své nelichotivé vyjádření ohledně pohřbu Nelsona Mandely, které zachytily mikrofony České televize. V rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce prohlásil, že se v podstatě jedná o nelegální nahrávku soukromého rozhovoru.

Nebyl to trapas můj, ale veřejnoprávního média, vyjádřil se Rusnok ke kauze "Ty vole, Mandela"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Rusnok zdůraznil, že v soukromém rozhovoru se svými kolegy nevidí žádný problém v používání peprnějších výrazů. Podle jeho názoru došlo ke zneužití veřejnoprávnosti od pracovníků České televize, kteří získali slabý signál, následně ho zesílili, vyčistili a zajistili jeho medializaci.

Podotkl, že celá kauza jen vyzdvihuje pokrytectví české žurnalistiky a žalostný stav veřejnoprávního média. „Všechny ty komentáře, které to spojují s Mandelou, to je prostě ubohost a nehodlám to dál komentovat,“ dodal předseda vlády v demisi.

Starosta Litvínova Milan Šťovíček dnes po jednání s Rusnokem uvedl, že současná vláda se již nebude vyjadřovat k prolomení limitů těžby uhlí. „Děkuju sněmovně, že mě vysvobodila z toho nepříjemného úkolu,“ okomentoval to Rusnok s úsměvem.

On sám to prý považuje za naléhavé a důležité téma, protože hrozí nárůst nezaměstnanosti a zdražení energie pro více jak milion domácností, avšak respektuje vůli Poslanecké sněmovny, která je opřena o zájmy občanů.

Pecinu neodvolám

Dokud nebude oficiálně jmenovaná nová vláda, bude podle slov Rusnoka ta stávající dále chodit do práce a řešit věci, které nesnesou odkladu. A těch je prý celá řada. V současné době například stále probíhá snižování počtu členů dozorčích rad ve státních podnicích. „Nevidím důvod, proč má v radě sedět 12 lidí, to jsou jen politické trafiky,“ myslí si.

Rusnok nyní čelí také výzvě policejních odborářů, aby odvolal ministra vnitra v demisi Martina Pecinu kvůli jeho navrácení Petra Lessyho do čela policie. „Ministr postupoval zcela podle zákona, o tom jsem přesvědčen, a nemám proto jediný důvod, proč bych ho měl odvolávat,“ odmítl tuto možnost s tím, že odbory by do takových záležitostí neměly vůbec zasahovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…