Nebyli jsme v žádné krajské radě, teď jsme v deseti, pochlubil se v rádiu šéf ODS. A pak vykládal, jak zastaví socialisty a populisty

20.11.2016 18:06

Hostem Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 byl předseda ODS Petr Fiala. Hovořil nejen o amerických volbách, ale i o cílech ODS v dalším roce.

Nebyli jsme v žádné krajské radě, teď jsme v deseti, pochlubil se v rádiu šéf ODS. A pak vykládal, jak zastaví socialisty a populisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Úvodním tématem rozhovoru byly prezidentské volby v USA. „Kdybych řekl, že jsem to čekal, nebyla by to pravda. Ale nebyl jsem si tak jist,“ zmínil Fiala úvodem. Podle něj je volba Donalda Trumpa odrazem hlubokých sociálních změn americké společnosti i určitým protestním hlasem. „Předvolební průzkumy často neodhadují správný výsledek,“ zmínil následně Fiala k tomu, že čísla před volbami ukazovala jiný výsledek.

„Myslím si, že v Americe je tradice, že většina Hollywoodu podporuje demokratického kandidáta. Toto není překvapivé. Ale nemyslím si, že by to mělo na voliče nějaký velký vliv. Voliči docela přemýšlejí, zda jejich kandidát odpovídá jejich zájmu,“ podotkl ke slovům umělců a jejich podpoře politiků.

„Tyto americké volby, a kdokoliv by teď nastoupil, by měly vliv na českou politiku. Evropa bude muset totiž přijmout větší zodpovědnost za svou obranu,“ uvedl například Fiala. Nevnímá však, že by Trump k Česku měl nějakou větší náklonnost kvůli tomu, že odsud pochází jeho první žena Ivana.

„Ty vztahy budou lepší. Amerika dá třeba Rusku najevo, kde jsou hranice jeho vlivu,“ zmínil následně Fiala k americko-ruským vztahům. A vzpomněl na Ronalda Reagana. „Ten dokázal to, že si Sovětský svaz s ním sedl za jeden stůl a podepsali řadu klíčových smluv,“ dodal. „To, že musíme mít dobré vztahy s Ruskem a že musí bý jasně řečeno, co se může a co ne, je pravda. Nesmí se mu ustupovat,“ řekl rovněž.

Následně se Fiala vyjádřil k tomu, že ODS se podle něj odrazila ode dna. „V krajských volbách se to projevilo zcela jednoznačně. Jasně jsme viděli výsledek, a nejen v těch volbách, ale i ten následný. V krajských radách nebyla ODS nikde, dnes jsme v deseti radách,“ řekl. Velmi kriticky se pak Fiala vyjádřil k předsedovi ANO Andreji Babišovi. „Dělá program, který jde proti zájmům běžných lidí,“ sdělil k jeho osobě. „Naším cílem nyní je, aby po volbách zde nebyla socialisticko-populistická vláda,“ dodal se slovy, že nemá pochybnosti o tom, že jeho strana bude posilovat.

Fiala nevyloučil ani to, že by došlo ke spojení nesocialistických subjektů. „Pojďme se bavit o tom, jaký typ spolupráce je dobrý, na čem jsme vůbec schopni se dohodnout. V politice to není tak, že se spojí dvě strany a vyjde 1 a 1 = 2, může to být 1, 2 i tři. Takové ty mediální triky, že se sjednotíme a všechny porazíme, nehraju,“ sdělil Fiala.

Nechybělo ani vyjádření k TOP 09, jež podle něj zaznamenala nízký výsledek v krajských volbách. „Topka si musí na svoje problémy přijít sama,“ řekl. A co výměny ministrů? „Já za tím čtu, že se tady odrážejí krajské volby. Jde o neúspěch ČSSD, který byl hodně velký,“ zmínil.

Závěr pořadu patřil Andreji Babišovi a vládě. „Andrej Babiš svým postupem ve vládě dlouhodobě oslabuje Bohuslava Sobotku. Ale ten si to dělá sám,“ dodal. Premiér musí podle něj ve vládě jasně stanovit zahraničněpolitické priority, pak může vše ostatní fungovat. Tak zněla Fialova slova k přijetí dalajlámy ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). Zda by jej odvolal, nebo ne, jasně neřekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…