Nebýt Zemanova amatérismu, tak jste mrtvý muž, vyhrkl Moravec na Sobotku

07.05.2017 12:45

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) prožil pár hodin před kamerami. Po nedělní Partii FTV Prima zavítal také do České televize, kde Václav Moravec spustil pěkně zostra. Avšak ani ne tak na premiéra Sobotku, ale na prezidenta Miloše Zemana.

Nebýt Zemanova amatérismu, tak jste mrtvý muž, vyhrkl Moravec na Sobotku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Úvodní rozhovor nedělních Otázek Václava Moravce vedl moderátor s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a zeptal se ho na čtvrteční schůzku na Pražském hradě, kterou zaměstnanec veřejnoprávní televize označil za „přehlídku trapnosti“. „Z původního fototermínu se stala přehlídka trapnosti,“ řekl doslova Moravec.

„Pražský hrad ve svých dějinách zažil ledacos. Bylo to zbytečné a bylo to trapné,“ dal Sobotka Moravcovi za pravdu. Obratem také prozradil, jaké má teď coby předseda vlády vztahy s prezidentem Milošem Zemanem. „Po tom, co se odehrálo tento čtvrtek, ty vztahy jsou chladné. Ony byly chladné i po tom, co došlo k pokusu o lánský puč, ale já jsem se snažil, aby ta spolupráce mezi vládou a Hradem dál fungovala,“ sliboval předseda vlády. Členové ČSSD se prý budou chovat dospěle.

Moravec se však pustil do prezidenta Zemana i do Sobotky najednou.

„Nebýt politických chyb Miloše Zemana a možná i amatérských chyb Miloše Zemana, tak už byste byl mrtvý muž? Nebýt toho, že váš ne úplně slavný volební výsledek z roku 2013 překryl lánský puč? A jste si vědom toho, že teď vás zachránila napřažená Zemanova hůl? Jste si vědom toho, že vás chyby Miloš Zemana drží při životě?“ ptal se zase a znovu Moravec premiéra.

Sobotka odmítl, že by z něj byla politická mrtvola. Nešlo mu prý o nic jiného než o postup podle základního zákona této země – to jest podle ústavy. „Demokracie nemá jiná pravidla hry, a pokud začneme porušovat ústavu, tak tím ohrožujeme demokracii v naší zemi. Možná to zní nadneseně, ale je to tak,“ varoval premiér. V západních zemích je obvyklé, že ústavu všichni ctí.

Moravec ovšem Sobotkovi připomněl, že právě on vzal Babiše do vlády, takže teď sklízí, co zasel. „Ona ta otázka může znít, že by se v některé západní zemi stalo, aby vzal premiér do vlády člověka, který od počátku byl ve střetu zájmů,“ řekl moderátor. Sobotka kontroval, že po volbách v roce 2013 nebylo jasné, jak se bude Babiš chovat jak ve vládě, tak ve vztahu ke svým médiím. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…