Nebýt změn k lepšímu po roce 89, spousta voličů KSČM by prý umřela

08.05.2013 10:26

Komunisté mohou děkovat lepším životním podmínkám, které v Česku zavládly po revoluci. Nezávislý publicista Jan Ziegler dokládá myšlenky k rozhovoru časopisu Reflex s primářem interního oddělení pražské Thomayerovy nemocnice. Fakt podle komentátora dokazují údaje Českého statistického úřadu o průměrném věku dožití, ve kterých komunistický režim vychází hodně špatně.

Nebýt změn k lepšímu po roce 89, spousta voličů KSČM by prý umřela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Třešně, symbol KSČM

Pravdou podle českobudějovického publicisty je, že zatímco v letech 1960 až 1989 průměrný věk dožití stagnoval, tak v letech 1990 až 2012 vzrostl u mužů z 67 a půl roku na 75 let života. U žen to je ze 74 na 80,8 roků. „Komunisté mohou skutečně děkovat lepším životním podmínkám za nemalou část voličské a členské základny,“ píše na blogu iDnes.cz Ziegler s tím, že například v Praze je průměrný věk členů KSČM 77 let.

Důvody jsou podle něj jasné. Může za to lepší zdravotní péče, výrazné zlepšení životního prostředí a zdravější životní styly. Publicista upozorňuje na to, že to byl teprve polistopadový režim, který nechal odsířit severočeské uhelné elektrárny, které do té doby „měnily život lidí v severních Čechách kvůli vypouštění brutálního množství škodlivých látek v peklo“. Dále je dnes například k dostání ovoce a zelenina po celý rok a ne jako za komunistů jenom v určitých ročních obdobích.

Celý článek Jana Zieglera ZDE

Ziegler, často píšící různé společenské úvahy o politice a historii, taky dává pro příklad porovnání kvality mléčných potravin, která je dnes podle něj vynikající. „Když si uvědomíme, v jakých hrozných podmínkách byly chovány krávy v komunistických jezeďáckých velkochovech, pak je jasné, že tato zvířata byla pouze velkovýrobnou mléka, které ani nemohlo být kvalitní,“ píše komentátor.

Dále navíc minulý režim zaostával ve zdravotnictví. Nyní, na rozdíl od komunistických ideologických hesel „dohnat a předehnat“, jsme se skutečně Západu například v kardiochirurgii a kardiologii dokázali vyrovnat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…