Nečas: Z Ištvana čiší nenávist. Hraje se to na nás prasácky

22.07.2013 7:12

Státní zástupci v České republice začali systematicky odstřelovat ústavní činitele a politiky, prohlásil bývalý premiér Petr Nečas (ODS). Zemi označuje za "Českou prokurátorskou republiku" a sám je prý terčem "dlouhodobé štvanice" státních zástupců Ivo Ištvana a Rostislava Bajgera. Nečas to uvádí v rozhovoru pro časopis Týden.

Nečas: Z Ištvana čiší nenávist. Hraje se to na nás prasácky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Při vyšetřování úniku informací o utajeném svědkovi v kauze transportérů Pandur do médií se prý v prosinci 2011 státní zástupce Bajger ptal Nečasovy přítelkyně a bývalé spolupracovnice Jany Nagyové na okolnosti Nečasových schůzek, její roli při jejich sjednávání, zda se může stát, že se s premiérem sejde někdo bez jejího vědomí a podobně. Únik informací přitom prý byla pouhá záminka, jak moci Nagyovou předvést k výslechu.

Ištvan se prý bál o svou pozici

Nečas z výše uvedeného vyvozuje, že od roku 2011 státní zástupci "systematicky mapovali, jak funguje premiér a jeho okolí. "A tohle všechno je teď výsledek. 'Realizace', která byla politicky motivovaná," říká expremiér v rozhovoru.

Ačkoli to byla jeho vláda, za níž se Ištvan vrátil do vedení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, zároveň to podle Nečase byl jeho kabinet, kdo chtěl novelou zrušit pozice vrchních státních zástupců. Ištvana by tím pádem čekal kariérní sestup, potřeboval tak prý přijít s něčím velkým. "Takže podle mě chtěl trumfnout paní Bradáčovou, která dostala hejtmana, což je na úrovni ministra. Trumfnout ho můžete jen někým, kdo je nad úrovní ministra - a to je premiér," spekuluje Nečas.

Čiší z nich nenávist, užívali si to...

To, že vedení státního zastupitelství obsadil ministr spravedlnosti z jeho vlády a dokonce jeho strany a tehdy to neřešili, považuje Nečas za naivitu. Čekali prý, že ruku v ruce s větší pravomocí jde i větší odpovědnost a dotyční lidé budou schopní takové "rozvázání rukou" mentálně i charakterově unést. "V případě státních zástupců Ištvana a Bajgera se ukazuje, že to nejsou schopni charakterově unést. Z těch lidí čiší nenávist," tvrdí Nečas.

Svou domněnku vysvětluje tím, že když vyšetřovatelé vtrhli 12. června do jeho kanceláře, bylo na nich vidět, jak si to užívají. "Všimli si toho jiní lidé, já nebyl první," říká expremiér. Bajger byl prý následně při výslechu vzteklý a Nečasovi vyhrožoval. "Podle mě to byla evidentní snaha zastrašit svědka. Zadupat nepohodlný názor, který nezapadá do jejich konstrukce," svěřuje se bývalý předseda ODS.

Nečas zkritizoval také propojení žalobců a soudů při rozhodování o vazbě. Tvrdí, že státní zástupci mají připraveného soudce a počkají si, až bude mít víkendovou službu, kdy se nepoužívá anonymní počítačový systém přidělování kauz. Podle Nečase proto, aby měli jistotu, že bude rozhodnuto tak, jak si přejí.

Odposlechy uniknou, bude to traumatizující

Petr Nečas nepochybuje o tom, že bude následovat řízený únik odposlechů. Dokonce prý už předem ví, kteří novináři je dostanou do rukou. "Syrovátka a Klímová z MF Dnes, Slonková z Aktuálně.cz a podobně. Nepochybně k tomu dojde a počítám s tím," uvedl Nečas.

Jistý si je i tím, že budou zveřejněny také jeho intimní hovory s Janou Nagyovou. Co vše do telefonu říkal, si prý nepamatuje. "Toto je však hráno prasácky a jsou používány fauly, takže tyto věci uniknou. Já s tím počítám a vím, že to bude strašně traumatizující a zraňující," řekl Týdnu. Dodal, že to bude velmi nepříjemná situace nejen pro něj, ale i pro jeho blízké a děti a pro rodinu Jany Nagyové.

S Nagyovou spojuje svou budoucnost

Ačkoli informace o vztahu s Nagyovou již delší dobu kolovala v politických, podnikatelských i novinářských kruzích, Nečas ji opakovaně popíral. "Byl to stresující život pod obrovským tlakem. Prostě se to tak stalo. Teď nemá význam říkat si, co by bylo, kdyby bylo. Ale byly to nervy zničující stresy," popisuje Nečas. Přes to všechno si dokáže představit, že spolu s Nagyovou povedou klidný život. "Doufám, že ano, protože náš vztah je opravdu hluboký a já s tímto vztahem spojuji svou budoucnost," uzavřel toto téma expremiér a bývalý předseda ODS Petr Nečas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…