Nečas by změnil Kalouskův návrh. Jsou to prý levicové metody

09.09.2011 19:56

Premiér Petr Nečas stojí za ministrem financí Miroslavem Kalouskem v tom, že je nutná změna současného rozpočtového určení daní. Takový krok ale prý rozděluje společnost, a je proto třeba najít shodu v rámci koalice.

Nečas by změnil Kalouskův návrh. Jsou to prý levicové metody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Za jeden z nedostatků návrhu považuji, že štěpí společnost, štěpí starosty, štěpí lidi a staví je proti sobě. To z politického hlediska je zřejmě největší chybou návrhu. On se pokouší dělit tuto zemi, rozčísnout ji na skupinu, kterou je třeba škubat, a ty ostatní," řekl premiér Petr Nečas k návrhu Miroslava Kalouska.

Ten počítá s účinností od 1. ledna 2013, týká se výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele. Představitelé Svazu měst a obcí ho vítají, čtyři největší města jsou ale proti, přišla by tak totiž o část svých příjmů. Kalouskův návrh by pomáhal nejvíce obcím od 2000 do 10 000 obyvatel.

Kalousek navrhuje levicový koncept

"(Kalouskův) návrh jde tímto směrem, ale používá špatné metody. Není možné někomu brát, abychom dalším přerozdělovali. To je levicový koncept, kterým by se středopravicová vláda neměla řídit. Ale nepochybuji o tom, že se dohodneme," hodnotí návrh svého kolegy Nečas.

"Obce by také měly být honorovány podle toho, kolik poskytují míst pro zaměstnávání osob na svém území," popisuje konkrétně jednu svou výhradu. Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík však již dříve prohlásil, že změna rozpočtového určení daní je pro jeho stranu zásadní a vláda by bez ní jen těžko mohla fungovat dál.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…