Nečas hledá práci s platem premiéra. Musí utáhnout hypotéku a výživné

10.08.2013 7:28

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) si zvykl na život na vysoké noze. Jako předseda vlády pobíral měsíčně minimálně 150 tisíc hrubého. Aby nyní dostál svým závazkům - placení hypotéky a velkorysého výživného na děti, musí si co nejrychleji najít práci s odpovídajícím platem.

Nečas hledá práci s platem premiéra. Musí utáhnout hypotéku a výživné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Smutný Petr Nečas

Podle deníku MF Dnes může Nečas nabídnout vzdělání v oblasti přírodních věd, ale hlavně znalost utajovaných skutečností a strategických informací, zkušenosti s chodem státní správy a konexe do politiky. Od svého budoucího zaměstnavatele za to žádá plat, který míval ve funkci ministerského předsedy.

Nečas to řekl deníku během zkoumání, jak s platem řadového poslance dostojí velkorysým závazkům vůči bývalé rodině. "V tuto chvíli řeším svoje další profesní směřování. Konkrétní zatím nebudu, nicméně jedním z hledisek je i odpovídající příjem, optimálně v úrovni mého dosavadního platu," připustil Nečas.

Velkorysost vůči rodině

Kromě hypotéky na byt, kde bydlí jeho bývalá manželka Radka, ve výši 16 tisíc korun platí Nečas také 42 tisíc výživné na dvě nezletilé dcery. Jako řadový poslanec přitom bere Nečas 55 900 korun hrubého, po odvodu daní mu zbude asi kolem čtyřiceti tisíc.

"Pokud bych dlouhodobě zůstal v pozici řadového poslance, měl bych problém tyto závazky hradit. Nyní ale v těchto problémech nejsem a nehrozí to ani v následujících měsících," podotkl Nečas. "Dejte mi čas moji budoucnost dořešit. Vše se dozvíte, až to bude možné," dodal.

Sám zastává názor, že by se stát měl o lidi na vysokých pozicích postarat. Snažil se najít také odpovídající uplatnění pro svého předchůdce Mirka Topolánka. Na tomto názoru prý není nic ojedinělého, říká i "lovec mozků" Jan Bubeník. "Na Západě je běžné, že stát na vrcholné politiky myslí nějakou rentou, platí jim kancelář a podobně," uvedl pro MF Dnes.

Podle Bubeníka nejsou Nečasovy požadavky nijak přemrštěné. "Plat, který požaduje, odpovídá pozici finančního ředitele středně velké firmy. V soukromém sektoru se najde hodně takových míst," říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…