Nečas musí poslance přesvědčovat a ne klást ultimáta, zdůrazňuje Fajmon

04.09.2012 22:02

Poslanci nelpí na svých funkcích, takže premiérovi nestačí pohrozit jim pádem vlády a oni šéfovi kabinetu schválí cokoliv. Tuto skutečnost by měl mít podle europoslance Hynka Fajmona i premiér Petr Nečas (oba ODS). Současně však Fajmon zdůraznil, že vláda v čele ODS usiluje o zodpovědnou politiku, která zachraňuje státní finance a bojuje s korupcí. Problém je v tom, že cestou zvyšování daní to nepůjde a absolutního vymýcení korupce se nikdy nedočkáme.

Nečas musí poslance přesvědčovat a ne klást ultimáta, zdůrazňuje Fajmon
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Hynek Fajmon

Europoslanec Hynek Fajmon (ODS) usedl do křesla hosta úterního Hyde Parku České televize a zde se vyjádřil k zatím poslední vládní krizi, která odstartovala právě dnes. Připustil,že v ODS jsou politici, kteří by rádi sesadili premiéra Petra Nečase z postu předsedy strany. Stejně tak tam jsou lidé, kteří si dodnes velmi váží názorů prezidenta Václava Klause. Zdůraznil však také, že ODS chce dál prosazovat zodpovědnou politiku. V závěru přišla řeč i na korupci a výměnu policejního prezidenta.

Když vláda ztrácí podporu ...

"Uvnitř každé politické strany probíhá určitý cyklus, který vždy končí volebním kongresem a před každým kongresem se zvedá jistá vlna nervozity. Teď zrovna jsme se navíc dostali do doby, kdy je před volbami a musíme řešit zákony, které se nám vrátily ze Senátu," shrnul tři zásadní faktory Fajmon. V duchu prohlášení svých stranických kolegů, kteří se do médií vyjadřovali celé odpoledne prohlásil, že zvyšování DPH není lidem z ODS po chuti.

"Může za tím být i to, že někdo si nepřeje Petra Nečase jako předsedu," připouští Fajmon a dodává, že je třeba mít na paměti i vliv Václava Klause na ODS. Problém také je, že vládní předlohy jsou málo diskutovány ve vládních politických stranách. "Petr Nečas a Miroslav Kalousek se vždy na něčem dohodnou a pak válcují své vlastní strany. Pokud vláda ztrácí podporu, tak je to jejich chyba, vláda odpovídá Poslanecké sněmovně, takže je to ona, která musí umět poslance přesvědčit, aby pro ni hlasovali," zdůraznil europoslanec.

Hrozba pádu vlády a předčasných voleb v ODS k udržení poslušnosti nestačí. Zákonodárci vždy zvažují loajalitu ke straně, své názory, vstřícnost kolegů a další faktory. Podle Fajmonova názoru má však premiér ještě stále prostor k vyjednávání a není důvod pro to, aby Nečas s Kalouskem předkládali ultimáta omezující prostor pro politické jednání. Pokud od tohoto jednání neustoupí, pak je možné, že podporu vládních poslanců zkrátka ztratí.

Nikdo na mě netlačí

Jako druhý host v pořadu vystoupil jeden z rebelujících poslanců ODS Tomáš Úlehla. "Nemám pocit, že by na mě někdo tlačil, mému pohledu na věc je věnována spousta prostoru a já jsem za to rád. Spolu s kolegy jsme ocenili, že je s námi jednáno vstřícně a že nás nikdo neatakoval," popsal situaci Úlehla. Zopakoval však také, že musí dojít ke změně v současném ekonomickém balíčku, protože jako poslanec a podnikatel, který také podnikatele zastupuje, nemůže s dalším zvýšením DPH absolutně souhlasit.

Dal také jednoznačně najevo, že jeho požadavky nelze vykládat ve světle nějakého politického boje, protože na žádnou funkci nekandiduje. Jde zkrátka o to, aby ODS nadále zastupovala i zájmy podnikatelů. Zároveň nejde říci, že se pokouší sesadit premiéra Nečase. Oba pochází ze stejného regionu a jsou schopni si své názory vyříkat. A teď je k tomu prostor.

Ve svém vystoupení také zopakoval, že nebude odpovídat na otázku, zda shodí vládu, pokud tato bude dále trvat na zvyšování daní, protože dosud nebyla uzavřena vnitrostranická debata a do médií bude na tuto otázku odpovídat až po jejím ukončení.

"Já se vládnímu návrhu vzpírám poprvé a nemám z toho právě dobrý pocit, ale dělám to proto, aby občané věděli, že jsem tu především pro ně," uzavřel Úlehla.

Vláda nás nevede do Řecka

Následně na dotazy opět odpovídal europoslanec Fajmon a jednoznačně odmítl názor, že by pravicová vláda vedla naši republiku tzv. do Řecka, tedy, že jen zvyšuje dluhy. Jiná otázka však je, jakým způsobem je zaplňována státní kasa v každé zemi.  

"U nás se ukazuje, že cestou zvyšování daní to zkrátka nepůjde. Vidím to i u daní uvalených na pohonné hmoty. Než tehdejší ministr financí zvedl spotřební daň na pohonné hmoty, tak se vyplatilo tankovat v ČR, dnes už se to zkrátka nevyplatí a podle mě to je špatně," prohlásil europoslanec.

Korupci nelze absolutně vymýtit

Řada občanů kladla Fajmonovi dotazy i toho rázu, zda mu není stydno, že je součástí strany, kde působili lidé jako někdejší pražský primátor Pavel Bém. Proč ODS jako vládní strana s korupcí nic nedělá?

"Já jsem také zastupitelem v obci a mě pan starosta říká, že vládou prosazené zpřísnění zadávání veřejných zakázek tento proces neskutečně prodlužují a prodražují. Je třeba mít na paměti, že žádný proces neodstraní korupci absolutně. Dokud člověk bude člověkem, tak korupce bude existovat," zdůraznil politik. Ráj absolutně prostý korupce neexistuje nikde na světě.

Škrty nemají zničit polici

V závěru pořadu zazněla série otázek spojená s problematikou odvolání Petra Lessyho z pozice policejního prezidenta. Není to tak, že se ODS snaží policii zneschopnit a schovává se přitom za politiku úspor?

"Policie je pod kontrolou civilních sil a tyto síly zemi vládnou z vůle voličů. Není to ale tak, že by ty škrty byly samoúčelné. Jejich smyslem není zneschopnit policii, ale pokud vláda řekne, že se musí šetřit a jestliže je policie součástí státního aparátu, tak se ani ona nemůže šetření vyhnout," míní Fajmon.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…