Šmírování a kačer Donald. Nečas prozradil, co jako premiér chystal na Ištvana a mírně se zastal Zemana

18.12.2013 7:52

Amnestie byla politickým průšvihem, ale nedalo se dělat nic jiného, prohlásil bývalý premiér a předseda ODS Petr Nečas . V rozhovoru pro deník Právo dále mluví o své ženě Janě, svém postoji k občanské demokracii i o tom, jak se mu žije mimo politiku. Nepřímo se také zastal prezidenta Miloše Zemana.

Šmírování a kačer Donald. Nečas prozradil, co jako premiér chystal na Ištvana a mírně se zastal Zemana
Foto: Radim Panenka
Popisek: Expremiér Petr Nečas dorazil ve čtvrtek ráno k výslechu v kauze Nagyová

Anketa

Kdo by měl být předseda ODS?

hlasovalo: 1696 lidí

V politice působil Petr Nečas dvacet let. Nyní se dle svých slov expremiér živí poctivou zdaněnou prací. "Pracuji jako analytik, konzultant a poradce. Mám různé druhy pracovních úvazků. Jde o soukromé instituce z podnikatelského nebo akademického života," prozradil Nečas v rozhovoru pro deník Právo.

Šikana Jany Nagyové očima Petra Nečase

V kauze údajného zneužití vojenského zpravodajství Nečas odmítá spolupracovat. Pro své rozhodnutí má ospravedlnění. "Jsme svědky politicky motivované kauzy, osobně podjatých kroků některých policistů a státních zástupců. Nechápu, proč se nyní mluví o spouštění třetí větve kauzy Nagyová. Podle mě je to ve skutečnosti kauza Šlachta a Ištvan, a ne Nagyová. Tato rétorika svědčí o tom, že moje žena je předmětem šikanózní štvanice," uvedl Nečas vysvětlení, v němž hlavní roli hraje olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan a šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta.

"Pouštějí se odposlechy, policisté obcházejí její sousedy a ptají se, jak chodí oblékaná, kontrolují její nákupy, šmírují ji. Chtějí na ni něco hodit. Podle nich jsou Nečas a Nagyová vinni, je třeba jen vymyslet čím," je přesvědčen expremiér.

Co by se stalo s Ištvanem a Šlachtou...

Nečas pokračuje ve svých spekulacích o politické motivaci kauzy. "Oba pánové, Ištvan i Šlachta, vědí, že kdybych dokončil svůj mandát jako předseda vlády, tak by na svých místech nezůstali. Moje vláda se chystala zrušit Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Byl jsem nespokojen jak s působením pana Martince v čele Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, tak pana Šlachty v čele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Jmenování obou těchto pánů do čela útvarů byl omyl. Oba se zaměřili na hon na politiky, z čehož mají jistě největší radost skuteční gangsteři a mafiáni," prohlásil bývalý politik.

Amestie byla průšvih. Nedalo se ale jednat jinak

Kauza Nagyová není jediný případ, který Nečasovi nedopřeje klidné spaní. Nyní na expremiéra míří také trestní oznámení kvůli údajné výměně podpisu amnestie vyhlášené Václavem Klausem za jeho podpis pod konsolidační balíček. Nečas ale podobnou výměnu naprosto vylučuje. "My jsme se o souvislosti mezi konsolidačním balíčkem a amnestií nikdy s prezidentem Klausem nebavili," tvrdí v rozhovoru pro Právo.

Že byl prezidentův "pardon" problematický, ale připouští. "Politicky to průšvih byl. Celá země byla naštvaná," přiznává Nečas. Nemohl prý ale postupovat jinak a nikdo na jeho místě by jinak postupovat nemohl.

Expremiér se vyjádřil také k tomu, že prezident Miloš Zeman hodlá ovlivňovat personální složení právě vznikajícího vládního kabinetu. Podle něj neplatí, že je prezident pouze podepisující automat. "Není povinen podepsat návrh, aby byl kačer Donald ministrem kinematografie. Jen nechápu, že jako vrchní velitel armády má prezident zájem diskutovat o pozici ministra obrany a zahraničí," doplnil Nečas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…