Nečas se zlobí na Zemana kvůli sudetským Němcům: Zbytečné výroky

24.04.2013 18:18

Slovy, že nemá smysl používat zbytečně silné výroky protože to nic nepřináší, reagoval dnes premiér Petr Nečas (ODS) na úterní vyjádření prezidenta Miloše Zemana v Rakousku. Zeman při své návštěvě jižního souseda vyslovil názor, že poválečný odsun sudetských Němců byl za jejich vlastizradu mírnější než trest smrti.

Nečas se zlobí na Zemana kvůli sudetským Němcům: Zbytečné výroky
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Petr Nečas ve Zlíně. V pozadí Libor Lukáš

"Vztahy s Německem se vyvíjí velmi pozitivně, vztahy s Rakouskem jsou na kvalitní úrovni. Nemá žádný význam, žádný smysl a nic to nepřináší používat zbytečně silné výroky," komentoval dnes prezidentova slova předseda vlády.

Je potřeba si podle něj uvědomit, že nyní se píše rok 2013, není už přelom tohoto a minulého století a Česká republika je členskou zemí Evropské unie. "Měli bychom přeci jen být uměřenější," dodal Nečas.

Zeman, který v úterý přijel na dvoudenní návštěvu Rakouska, před svou cestou v rozhovoru s rakouskou agenturou APA obhajoval svůj výrok z roku 2002 pro časopis Profil, že mnoho sudetských Němců spáchalo vlastizradu a jejich vysídlení bylo mírnější než trest smrti. "Když byl někdo občanem země a kolaboroval se státem, který jeho zemi okupoval, tak je pak vysídlení mírnější než například trest smrti," uvedl podle APA český prezident. Ocenil nicméně "deset procent" sudetských Němců, kteří se tehdy proti Hitlerově politice postavili.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…