Nečas to podepsal kvapem a tajně jako uličník, rýpal na Primě Hašek. Kuba krčil rameny

24.02.2013 13:31

Zatímco místopředseda ODS a ministr průmyslu Martin Kuba kvůli otázce vyrovnání státu s církvemi v pořadu Partie televize Prima Family krčil často rameny, a dokonce k neexistenci seznamu církevního majetku ani neuměl odvětit, místopředseda ČSSD Michal Hašek byl slovně na koni. Na konto premiéra, který v pátek podepsal s církvemi smlouvy o finančním vyrovnání, dokonce řekl, že se zachoval jako uličník.

Nečas to podepsal kvapem a tajně jako uličník, rýpal na Primě Hašek. Kuba krčil rameny
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Michal Hašek v Partii na Primě

„Takto se to nedělá,“ poznamenal v nedělním diskusím pořadu Partie místopředseda ČSSD Michal Hašek a šéf Asociace krajů ČR na konto předsedy vlády, jenž v pátek podepsal smlouvy se 16 církvemi o finančním vyrovnání. Podle Haška to totiž bylo vše narychlo, když vláda má čas do konce září.

„Netušili jsme, že premiér Nečas udělá takový kvapík, bude dva dny na návštěvě v Bavorsku a pak, jakmile přijede, ihned s církvemi podepíše dohody. Navíc je ještě podepíše v tichosti, za zavřenými dveřmi, a ani tam nepustí novináře. V tomto se zachoval jako uličník,“ poznamenal Hašek.

„Je to všechno do nebe volající, ani neexistuje na to obhajoba. Je to výsledek politické dohody, neboť jste darovali církvím několik miliard korun. Co se týče nemovitého majetku, tak tady ani neexistuje seznam majetku,“ vypočítával dále Hašek, podle nějž se jen Petr Nečas lekl, že Ústavní soud by mohl brzy zákon o církevních restitucích shodit ze stolu. A proto tak spěchal.

„Proč nepočkal do nálezu Ústavního soudu? Vždyť se už sejde příští týden! Takovým způsobem seriózní vláda nepostupuje,“ řekl důrazně Hašek.

Udělal kvapík...
 

„Je to zřejmé, proč nepočkal a učinil takový kvapík,“ poznamenal pak ironicky s tím, že navíc ve věci uzavření dohod jde o soukromoprávní dohody, což ale vláda učinit, tedy podepsat je, ani nemůže. „Je to jen trik, kterým se pokoušíte obejít zákon. Vláda nemůže uzavírat soukromoprávní dohody, je to dokonce pokus, jak obejít onen (procírkevní) zákon,“ vmetl Hašek svému sokovi v diskusi.

Po místopředsedovi ODS Martinu Kubovi pak nejenom on, ale i moderátor Jan Punčochář, chtěl vědět, kde vláda vzala onu cifru 59 miliard. „Podle jakého klíče bylo rozděleno mezi církve 59 miliard?" tázal se Punčochář Kuby.

Ten ale namísto jasné odpovědi jen krčil rameny a podotkl, že za to vše je odpovědno ministerstvo kultury.

„Nechci komentovat nyní tady tu metodiku - ostatně  ministerstvo to přednášelo kdysi i na vládě. Jsem ale přesvědčen, že ta částka vychází ze správné metodiky,“ zmínil a vypočítal, kdo všechno se na celkovém oceňování majetku pro církve podílel a navíc podle něj  proběhla nezávislá expertíza ministerstva financí, kultury i zemědělství.

Kuba: Cifra byla za Dostála ještě vyšší...
 

Místo přímé odpovědi se pak Kuba dal do útoku. Zmínil, že sociálně demokratická vláda v letech 2002 přicházela s ještě s vyšší částkou. „Já musím tady ale připomenout, že za ministra (Pavla) Dostála byla ta částka dokonce vyšší než dnes,“ uvedl.

Premiér Nečas přitom v pátek po podpisu smluv na krátkém brífinku poznamenal, že si jeho vláda vůbec majetek a částku, kterou předá církvím, nevycucala z prstu. „Mimochodem, ta částka odpovídá částce zvýšené o inflaci, ke které došla kdysi i církevní komise ČSSD za ministra Pavla Dostála. Ty částky jsou totožné,“ podotkl k tomu tehdy Nečas. Ani on ale výpočet sumy 59 miliard novinářům nesdělil.

„Jak jste dospěli k té cifře? Mají snad církve nějaký seznam, z něhož by se mohlo odvodit ono ocenění?“ tázal se proto Kuby opětovně na tuto věc Punčochář. Ani v tuto chvíli ale do kouta zahnaný místopředseda ODS neuměl odvětit. 

„Já se přiznám, že na to neumím odpovědět,“ dodal nakonec Kuba.

„Je to jen a pouze výsledek politické dohody,“ zopakoval na to Hašek. „My tomu říkáme dar církvím, když tady ani nemáte na důchody. Nemáte peníze na to, abyste včas odeslali sociální dávky... Paní Müllerová se může za selhání svého ministerstva omlouvat jak chce, ale premiér se tady zachoval skutečně jako uličník, který potajmu podepsal smlouvu s církvemi. Nechápeme, že nasadil takové tempo. My jsme si mysleli, že se premiér bude  chovat normálně, ale on se asi bojí. Má to souvislost s tím, že jsme podali ústavní stížnost,“ dodal na závěr k tomuto tématu Hašek.

Měl chtít omluvu od sudetských Němců
 

V podobném duchu se ovšem nesla i předchozí debata na jiné téma, v níž místopředseda ČSSD Hašek sdělil, že byl prý překvapen Nečasovým chováním při jeho nedávné návštěvě Bavorska, kde se de fakto omluvil za příkoří, která při odsunu německých obyvatel z příhraničí učinili Češi.

„Pokud Nečas jedná ze zástupci sudetoněmeckého landsmanšaftu a s nimi jde i na prohlídku do koncentračního tábora Dachau, tak pro mne to je naprosto nepředstavitelná věc. Jak je možné, že českého premiéra doprovází sudetoněmecký landsmanšaft?“ atakoval i v této věci na Kubu Hašek.

„Pan kolega dobře ví, že ta celá věc není černobílá. Československá republika nebyla tím, kdo by inicioval válečný spor, a omluva v tomto kontextu musí být vnímána tak, že události s sebou nesly i křivdy na slušných lidech. Jsou to bolesti, které budeme dlouho vyvažovat. Je to věc, která je velmi citlivá a nevím, že by premiér cokoliv zpochybnil,“ narážel pak Kuba na otázku platnosti Benešových dekretů.

Premiér Nečas měl ale, podle Haška, při návštěvě Bavorska požadovat také omluvu od Sudetoněmeckého krajanského sdružení za podíl na předválečných událostech. Na odezvě od sudetských Němců by pak prý trval i první místopředseda ODS Martin Kuba.

"Je na místě, pokud se premiér vůbec setkává a jedná se zástupci sudetoněmeckého landsmanšaftu, tak by měl chtít omluvu vůči Československé republice a občanům, kteří byli poškozeni tím, co se dělo na podzim a v létě 1938," uvedl Hašek. Podle něj by se mělo krajanské sdružení jasně přihlásit k odpovědnosti.

„Bylo by ale třeba v případě této návštěvy zmínit, že nejsou a nebudou ze strany Německa žádné majetkové nároky v českém pohraničí,“ dodal na to Hašek. Podle něj čeští politici musejí dát jasný signál, že majetkové nároky v pohraničí jsou nepřijatelné. Je prý proto rád, že Nečas v Bavorsku nejenom že odcitoval platný text česko-německé deklarace, ale také v souvislosti s tím zdůraznil, že majetkové nároky nepřicházejí v úvahu.

 

Církve mají získat během 30 let celkem 59 miliard korun
 

Sporné smlouvy se 16 církvemi, které Nečas v pátek podepsal, se týkají peněžní části církevních restitucí. Jako náhradu za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat během 30 let celkem 59 miliard korun navýšených o inflaci. Část mohou dostat formou státních dluhopisů. Největší díl, 47,2 miliardy korun, připadá na římskokatolickou církev. K podpisu se jako jediná ze 17 církví, jichž se vypořádání týká, nepřipojí Bratrská jednota baptistů. Té mělo připadnout téměř 228 milionů korun.

Nutno dodat, že samotný podpis dokumentů mezi vládou a církvemi se odehrál bez přítomnosti médií. Novináře a fotografy si, podle náznaků premiéra,  prý nepřáli zástupci některých církví. Nikdo z nich ani ostatně nedorazil na brífink po podpisu. Novináři tak s nimi neměli v pátek možnost hovořit ani při jejich příjezdu do budovy úřadu vlády, či při odchodu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…