Nečas u bran Temelína setřel Kalouska: Je rozdíl mezi účetním a politikem

24.05.2013 11:40

Premiér Petr Nečas se při návštěvě Temelína vyjádřil o jaderných zdrojích jako o naprosto zásadních pro českou ekonomiku. Vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska, který zpochybnil potřebnost dostavby jaderné elektrárny Temelín, označil za jeho soukromý názor, nikoli za názor vlády.

Nečas u bran Temelína setřel Kalouska: Je rozdíl mezi účetním a politikem
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Právě v den, kdy vyšel v Hospodářských novinách rozhovor ministra financí Miroslava Kalouska, v němž zpochybnil potřebnost dostavby Temelína, navštívili tamní jadernou elektrárnu premiér Petr Nečas s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou. „Jaderné zdroje jsou naprosto zásadní pro české domácnosti i český průmysl,“ prohlásil poté Petr Nečas.

Připomněl, že v souvislosti s odstavováním uhelných elektráren počítá i ČEZ, jehož je stát sedmdesátiprocentním vlastníkem, s provozem jaderných elektráren. Bez dostavby dvou nových bloků by se po roce 2025 stala situace pro český průmysl nemyslitelná. „Česká energetika se neobejde bez jaderných zdrojů,“ zdůraznil premiér a připomněl skutečně špičkový bezpečnostní standard JE Temelín.

Nečas má ve vládě státníky, a ne účetní

Okomentoval i pochybovačná slova ministra financí. „To je osobní soukromý názor pana Kalouska, nikoli vlády. Je třeba vzít v potaz rozdíl mezi účetním, který dosáhne svým obzorem na jeden rok, na jednu účetní uzávěrku, a politikem. Vláda je složena ze státníků, nikoli z účetních,“ dal Petr Nečas rezolutně najevo, že jeho kabinet bude rozvoj jaderné energie podporovat.

„Nejsme povinni vybrat vítěze výběrového řízení na dostavbu Temelína. Ale musíme si uvědomit, že do roku 2020 bude muset dojít k odstavení uhelných elektráren s celkovým výkonem 1 800 megawattů. A co potom? Tímto způsobem musí uvažovat státník,“ dodal po své návštěvě jaderné elektrárny v Temelíně premiér Petr Nečas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…