Nečasi, regiony ODS se bouří: Zvyšování daní jsme si nedomluvili

19.03.2012 10:31

Regionální organizace ODS stále hlasitěji kritizují svého předsedu a premiéra Petra Nečase (ODS) za to, jakým způsobem řídí vládu na centrální úrovni. Nelíbí se jim představa dalšího zvyšování daní, nebo změny v rozpočtovém určení daní. Oboje přitom požaduje TOP 09. Nelibě nesou řadoví členové ODS také soud s faktickým šéfem nejmenší vládní strany Vítem Bártou (VV). Klid do řad ODS nevnáší ani blížící se krajské volby. Kritika premiéra by se však mohla obrátit i proti regionům samým.

Nečasi, regiony ODS se bouří: Zvyšování daní jsme si nedomluvili
Foto: Martin Kovář
Popisek: Výkonná rada ODS

Premiér Petr Nečas (ODS) před časem připustil další zvýšení obou sazeb DPH na 15 a 21 procent. Mimo to koalice uvažuje o zdanění bohatých Čechů až třiceti procenty. Takové plány ovšem pobuřují regionální uskupení ODS. Tvrdí, že jejich strana se vždy stavěla proti zvyšování daní a pokud od tohoto bodu ustoupí, ztratí tvář v nadcházejících krajských volbách. Regionální organizace největší vládní strany s obavami počítají čas do krajských voleb, kde jim hrozí tvrdé voličské zúčtování za politiku centrální vlády. Zprávu přináší dnešní MF Dnes.

Sílí hlasy proti „TOPce“, i proti „veverkám“

Kritických hlasů z regionů přibývá. „ODS je známá tím, že nechce zvyšovat přímé daně. Zatím se o tom jen mluví, uvidíme,“ řekla členka výkonné rady za Moravskoslezský kraj Dagmar Molendová. A není sama, kdo je nespokojený. „Z členské základny slyším nelibost s návrhy na zvýšení například DPH,“ řekl šéf ODS na Vysočině Ivo Strejček.

Pozici premiéra Nečase však jednoznačně stěžuje TOP 09 a to ústy ministra financí Miroslava Kalouska, který volá po dalších úsporách a hrozí, že pokud k nim vláda nepřistoupí, nemá důvod, dál existovat.

Dvojsečná kritika z regionů

To ale není vše. Regionálním organizacím ODS se nelíbí ani vlažný přístup premiéra k soudu s Vítem Bártou (VV), který vrhá nepříznivé světlo na celou koalici. Představitelé čtyř největších českých měst pak na šéfa kabinetu také tlačí, aby nepřipustil změny v rozpočtovém určení daní, které požaduje TOP 09.

„Problém, že by měla Ostrava přijít o peníze, se tady vnímá velmi negativně,“ uvedla Dagmar Molendová. Podobně mluví občanští demokraté v Plzni a Brně, kam se premiér chystá. Ostatně všechny tři „ódéesky“ měst přijaly usnesení, že se jim návrh nelíbí. „Vidím snahu vedení ODS to řešit, ale vyřešené to zatím není,“ podotýká člen výkonné rady Jiří Šneberger z Plzeňska.

Sluší se ovšem dodat, že kritika regionálních organizací ODS by se mohla v jednu chvíli obrátit proti nim samým. Premiér by mohl např. odvětit, že v řadě měst ODS vládne spolu s ČSSD, se svým úhlavním rivalem a to navzdory premiérovým přáním. Donedávna to platilo např. právě v těch čtyřech největších městech, která se bouří proti změně rozpočtového určení daní Praze, Brnu, Ostravě a Plzni, ale nejen tam. Fakticky spolu ODS a ČSSD vládnou např. v Liberci a ještě minulý týden spolu vládli také v Ústí nad Labem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…