Nečasová, Rath, Ištvan. Takhle o nich promluvila Bradáčová v rádiu

05.06.2015 19:40

Na stav české justice a aktuální známé kauzy se ptala Karolína Koubová v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu naší nejvyšší státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Probíraly Davida Ratha, Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) i státního zástupce Ivo Ištvana.

Nečasová, Rath, Ištvan. Takhle o nich promluvila Bradáčová v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

„V této kauze nejsem vůbec pyšná na to, že někteří lidé v justici byli a nyní sedí na té druhé lavici,“ hodnotí kauzu úplatků v případě soudce Ondřeje Havlína. Chyba však podle ní není systémová. Na otázku, zda jí byl někdy nabídnut úplatek, se Bradáčová vyjádřila, že nebyl, protože „kde je poptávka, tam je i nabídka“.

„Předvolání soudu by mělo být respektováno a jen závažná choroba, závažné důvody by mě měly omluvit,“ říká Bradáčová, podle které se svědci ve většině případů snaží vyhýbat povinnostem.

Kauzu Davida Ratha, kde zatím nepadl pravomocný rozsudek, vidí Bradáčová jako určité poselství. „Korupce nebude nikomu tolerována a policie a státní zástupci odvedli dobrou práci,“ komentuje Bradáčová.

Celý pořad zde

„Jsem kritikem současné podoby trestního řádu,“ říká Bradáčová, není ale třeba hned všechno pokaždé měnit. Opakuje, že problémy, které vznikají, opravdu nejsou systémové.

Kauzu Nagyová nechce Bradáčová komentovat, jelikož nezná podrobné detaily celého procesu. Co se ji na tom nelíbilo, že nedošlo k veřejnému odůvodnění rozsudku. Roli v tom však hrály i utajované informace, za svou kariéru však nezažila podobnou situaci.

Rozhodně však není všem dnům konec, protože odvolací soud nejenže může, ale stává se, že rozhodne zcela jinak než ten předchozí. Předvídat konec kauzy Jany Nagyové tak Bradáčová nechce.

I když by bylo zrušeno vrchní státní zastupitelství, zůstala by Bradáčová nadále státní zástupkyní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…