Nečasova sprosťárna, Klausův podvod století. Zeman vytáhl dělníky z pekla a vykládal, jak potrestat mafiána

10.06.2014 18:15

REPORTÁŽ Hrádek nad Nisou ukázal prezidentovi Zemanovi dlouholetý starosta tohoto příhraničního města a současný hejtman Martin Půta ve druhý den jeho návštěvy Libereckého kraje. Kromě setkání s místními na náměstí zavítal prezident ještě předtím do úspěšné hrádecké firmy KSM Casting cz, která zaměstnává 570 lidí. Podle krajského odborářského bosse Milana Šubrta však nedodržuje bezpečnostní přestávky zaměstnanců a porušuje tím zákoník práce.

Nečasova sprosťárna, Klausův podvod století. Zeman vytáhl dělníky z pekla a vykládal, jak potrestat mafiána
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Prezident na náměstí v Hrádku nad Nisou

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Ještě než prezident dojel do Hrádku nad Nisou, zastavil se v nedaleké Veterinární základně Armády České republiky v Chotyni. Do hrádecké průmyslové zóny prezidentská kolona dorazila o půl dvanácté. Po prohlídce obrobny firmy vyrábějící hliníkové odlitky pro automobilový průmysl došlo na setkání se zaměstnanci firmy. „Podle mně dodaných statistik je průměrná mzda ve vašem podniku bez managementu firmy přes 29 tisíc,“ řekl na úvod prezident a prostorem se začal šířit smích. Zda byl radostný, či ironický, těžko říci. „Jezdím sem pravidelně a rád sleduji, jak se tato firma rozvíjí,“ doplnil hejtman Martin Půta.

Idylku zkalil trochu redaktor MfD, který získal informaci od krajského předsedy Asociace samostatných odborů Milana Šubrta o tom, že právě tady se nedodržují bezpečnostní přestávky a je jednou z nejhorších firem v České republice co se týče dodržování zákoníku práce. A vzhledem k tomu, že ve slévárně dosahuje teplota v horkých dnech, tedy i v úterý 10. června, 50 stupňů Celsia, nejedná se rozhodně o zanedbatelnou drobnost. Zvláště, když zde podle odboráře pracují ve 12 hodinových směnách. Ředitel Gorčica však s kamennou tváří prohlásil, že firma přestávky dodržuje a na adresu odboráře sdělil. „Nemá úplně jasno, jak to tady funguje.“ Když se po setkání s prezidentem dělníci vraceli zpátky do rozžhavené haly, jeden prohodil: „A zpátky do pekla.“

Sprosťárna Nečasovy vlády

Následoval rychlý přesun na hrádecké náměstí, kde už prezidenta netrpělivě vyhlíželi. A padaly dotazy. První byla na důchody. „45 korun, o které zvýšila důchody Nečasova vláda, byla sprosťárna. Byl to jeden z mnoha důvodů Nečasova pádu,“ konstatoval Zeman. Od Nového roku se však tento zákon ruší a vrací se původní, podle kterého se důchodcům přidá 205 korun.

„Když už mluvíme o starobních důchodech, neustále opakuji jeden návrh, který mi připadá rozumný a na který se bohužel příliš neslyší. Starobní důchody se dnes zvyšují procenticky. Čím vyšší důchod jste měl předtím, tím více dostanete přidáno. Myslím že by bylo spravedlivější a státní korunu by to nestálo ani korunu navíc, kdyby se každému valorizoval starobní důchod stejnou částkou. Protože jinak se rozevírají nůžky mezi starodůchodci a novodůchodci,“ objasnil prezident.

Dostanou mafiáni přes prsty?

Dostanou konečně přes prsty ti, kteří tuhle republiku rozkradli, ptal se prezidenta Hrádečan. „Musíme si ujasnit, co znamená dostat přes prsty. První, co vás napadne, je toho mafiána zavřít, což je v pořádku. Ale mafiána nejvíce potrestáte tím, že ho nejen zavřete, ale že mu zabavíte nakradený majetek. To je pro něj daleko silnější trest,“ upozornil Zeman, který jako premiér třikrát předkládal návrh zákona o prokázání příjmu a majetku.

„A třikrát mi je Parlament zamítl. Teď je u moci vláda, která má v koaliční smlouvě tento zákon. Měl by umožnit zabavení nelegálně získaného majetku a současně by měla být majetková přiznání, kde se diskutuje o tom, od jaké výše by měla být podávána,“ vysvětlil prezident. „Myslím, že lidé, kterým říkáme mafiáni či tuneláři, mají majetek větší než 20 milionů korun,“ ozřejmil.

„Dokud budou tito paraziti odsávat krev z naší státní kasy a rozkrádat ji a budou platit daňové úniky jako kavalírský delikt - i když v USA je to druhý nejzávažnější trestný čin po vraždě - tak nikdy nebudou peníze na důchody, zdravotnictví a školství. Právě proto musíme začít tím, že těmto lidem konfiskujeme majetek,“ sdělil prezident Zeman.

Klausova amnestie – strašlivá chyba

Další tázající upozornil na dle něj kontroverzní postavu exprezidenta Václava Klause. Nelíbila se mu hlavně kuponová privatizace a amnestie. „Za ně by se měl stydět,“ konstatoval rozhořčeně.

Zeman byl dle svých slov od počátku jeden z mála kritiků kuponové privatizace. „Všichni se na mě dívali jako na blázna a říkali – budeme se všichni mít dobře a mít doutník v ústech. Proč ten Zeman říká, že kuponová privatizace je podvod století,“ zavzpomínal prezident a pokračoval. „Dostali jste kuponové knížky, akcie firem, které mnohdy ani neexistují. Samozřejmě, že někteří na tom zbohatli, třeba Viktor Kožený,“ sdělil.

Poté se věnoval tématu amnestie. Prý je jejím odpůrcem a nebude ji nikdy vyhlašovat. „Ale dovedu si představit, že můj nástupce dojde k názoru, že vyhlásí amnestii za takzvané bagatelní trestné činy. Nesouhlasil bych s tím, ale respektoval jeho právo. Ale tato poslední amnestie odpouštěla i ekonomické trestné činy. To už se nedá nazvat trestný čin, ale zločin. Byla to strašlivá chyba,“ konstatoval Zeman. Následoval potlesk, předání dárku a odjezd na oběd do jítravské restaurace U Podkovy.

Po něm prezident Zeman navštívil známý novoborský podnik Crystalex, který před pár lety zkrachoval, a poté znovu vstal z popela, a setkal se s lidmi v Novém Boru a České Lípě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…