Nečasova výpověď je ovlivněna rodinnými vazbami, tvrdí státní zástupce Bajger

31.05.2016 15:57

Státní zástupce Rostislav Bajger naznačil, že expremiér Petr Nečas (ODS) byl při dnešní svědecké výpovědi v kauze vyzrazení utajované informace BIS motivován "rodinnou vazbou". Nečasova tvrzení podle Bajgera neodpovídají skutkovým okolnostem případu. Bývalý předseda vlády vypovídal zhruba dvě hodiny s vyloučením veřejnosti. Mezi obžalovanými je jeho manželka Jana (dříve Nagyová), které hrozí až osmileté vězení.

Nečasova výpověď je ovlivněna rodinnými vazbami, tvrdí státní zástupce Bajger
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová je vedena do soudní síně

K pražskému městskému soudu dnes vedle Nečase přišel svědčit také exministr zemědělství Petr Bendl (ODS) a někdejší vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul. Nečas se v jednací síni zdržel nejdéle. Bendl hovořil zhruba hodinu, Poul odešel už po několika minutách. Soudní senát z výslechů vyloučil veřejnost, protože se konkrétně dotýkají utajované zprávy civilní kontrarozvědky.

"K žádné změně důkazní situace nedošlo," řekl novinářům po výsleších státní zástupce Rostislav Bajger. "Jeden ze svědků byl motivován spíše rodinnou vazbou a jeho výpověď neodpovídá jiným skutkovým okolnostem," podotkl. Nečase přímo nejmenoval, z kontextu je však zřejmé, že hovořil právě o něm.

Výpověď bývalého premiéra by podle Bajgera neměla mít v této kauze takovou váhu jako v případu zneužití Vojenského zpravodajství, kde se Nečas manželky v rovněž neveřejné výpovědi zastal a obvodní soud pak Nečasovou zprostil viny. Osvobozující rozhodnutí následně zrušil odvolací senát, a obvodní soud tak bude věc od poloviny června projednávat znovu.

Obhájce Nečasové Eduard Bruna uvedl, že dnešní odpovědi expremiéra na otázky státních zástupců a obhájců vyznívaly ve prospěch obžalované. "Soud bude ale určitě přihlížet k tomu, že moje klientka je jeho manželka," poznamenal právník.

Nečasová ve své pondělní výpovědi odmítla vinu s odkazem na to, že vyzrazením utajované informace by ohrozila svého životního partnera. S tehdy ženatým premiérem prý v té době měla vztah už osmým rokem. Společně s ní čelí obžalobě lobbista Ivo Rittig, exporadce Bendla Tomáš Jindra a Rittigův právník David Michal.

Soudce Petr Novák nařídil projednávání kauzy od pondělí do středy, středeční jednání se však pravděpodobně konat nebude a soud hlavní líčení odročí kvůli návrhům na doplnění dokazování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…