Nečasovou jsme sledovali, lidi z úřadu ne, řekl Kovanda soudu

17.06.2013 14:57

Dnes už bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda policii přiznal sledování manželky premiéra, obvinění týkající se dvou pracovníků úřadu vlády ale odmítá. ČTK to řekl jeho advokát Jiří Matzner. Důvodem akce prý byla bezpečnost státu a výsledek předal šéfce premiérova kabinetu Janě Nagyové. Ministr obrany Vlastimil Picek dnes Kovandu v návaznosti na vyšetřování dočasně zprostil výkonu služby.

Nečasovou jsme sledovali, lidi z úřadu ne, řekl Kovanda soudu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ostravský soud původně zadrženého Kovandu v sobotu propustil na svobodu, protože se doznal k činům z obžaloby týkající se zneužití pravomoci úřední osoby. Podle policie se podílel na nelegálním sledování, které si objednala Nagyová. Nejbližší spolupracovnici premiéra Petra Nečase (ODS) soud poslal do vazby.

Strach o bezpečnost státu

Obvinění podle Matznera zmiňuje dva skutky - jeden se vztahuje k Nečasově manželce Radce, druhý k řidiči a pracovnici úřadu vlády. "K paní Nečasové skutečně uvádí, že ano, my jsme realizovali, ve vztahu k těm ostatním jsme nerealizovali," řekl právník.

Jako důvod sledování Nečasové uvedl před policií a při vazebním jednání bezpečnost a obranu státu. Okolnosti zadání sledování a přesný důvod ohrožení advokát nechtěl komentovat, protože je to předmětem vyšetřování. Kovanda výsledky akce prý předal Nagyové. "Nijak to nezkoumal, předpokládám, že výsledek asi znal, ale pokud vím, tak nebyl žádný jeho zájem dál se o to nějak zajímat," dodal Matzner.

Právník podle svých slov zatím neví, co bylo obsahem materiálu ze sledování. Nedokáže také říct, jestli se nebezpečí potvrdilo. "To není obsahem dosavadního spisu," upřesnil. "Jakkoliv dneska média říkají, že to byl nějaký milenecký trojúhelník, rozhodně v tom (Kovanda) žádný milenecký příběh neviděl, ani o něm nevěděl," dodal Matzner.

Spolu s Kovandou byl dnes zproštěn výkonu služby i zpravodajec Jan Pohůnek

Advokát Nagyové Eduard Bruna ČTK řekl, že klientka se obrátila s prosbou o pomoc na své známé, když se k ní dostaly znepokojivé informace. Žádné sledování prý neorganizovala. Bruna již dříve řekl serveru Novinky.cz, že se údajně objevily informace týkající se možného vlivu sekty na Nečasovu ženu, přičemž se prý kolem ní pohybovali divní lidé a hrozil skandál.

 Policisté zadrželi minulý týden Nagyovou kvůli tomu, že podle nich zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování Nečasovy manželky Radky. Kromě Kovandy byl podle vyšetřovatelů do sledování zapojen také zpravodajec Jana Pohůnek a bývalý šéf armádní zpravodajské služby Ondrej Páleník. Policie všechny kromě Kovandy vzala do vazby.

Spolu s Kovandou byl dnes zproštěn výkonu služby i zpravodajec Jan Pohůnek. Budou mimo službu, dokud o nich nerozhodne soud. Kromě Kovandy a Pohůnka byl podle policie do sledování Nečasové a dalších dvou lidí zapojen i bývalý šéf armádní zpravodajské služby Ondrej Páleník.

Nečasův pád

Při čtvrtečním policejním zásahu byli zadrženi také bývalí rebelové ODS Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. Společně s Nagyovou byli podle policie zapojeni do úplatkářské aféry. Oba bývalí poslanci jsou ve vazbě, později k nim přibyl i třetí bývalý rebel Marek Šnajdr. Všichni jsou obviněni z toho, že se vzdali poslaneckých mandátů výměnou za lukrativní státní posty.

V reakci na aféru své blízké spolupracovnice oznámil premiér, že dnes rezignuje na svou funkci. Demisi předá do rukou prezidenta Miloše Zemana v podvečer. Nečas také skončí v čele ODS.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …