Nečasův muž hájí v novinách ODS: Každý má právo vyjádřit své pobouření z Filipa

11.02.2014 8:36

Jiří Sezemský, v minulosti poradce Petra Nečase, nyní se prezentující jako „konzultant a člen ODS“, v Lidových novinách reaguje na komentátora Zbyňka Petráčka. Hájí především právo ODS uchopit téma posilování tendencí k obhajobě komunistického režimu a protestovat proti němu.

Nečasův muž hájí v novinách ODS: Každý má právo vyjádřit své pobouření z Filipa
Foto: Radim Panenka
Popisek: Expremiér odmítl vypovídat i kvůli tomu, že mezi obviněnými je jeho současná maželka

Petráček se ve svém komentáři podivoval, proč ODS překvapuje chování předsedy KSČM Vojtěcha Filipa po úmrtí někdejšího komunistického prominenta Vasila Biľaka. Podle Petráčka by nikdo neměl být překvapený, že Filip má pro stalinistu Biľaka pochopení, protože jakékoliv „distancování“ KSČM od hrůz minulého režimu je jen pózou, což všichni vědí.

Sezemský uznává, že pochybná věrohodnost distancování KSČM od totality je všeobecně známá, vysvětluje však, že nápad ODS na odvolání Filipa z předsednictva Poslanecké sněmovny má jiné důvody. V poslední době totiž prý dochází k významným pokusům učinit tlustou čáru za minulostí a sílí tlaky na revizi hodnocení vývoje, zejména v době sovětské okupace.

To je navíc podle Sezemského spojováno s tím, že je nejrůznějšími populisty zpochybňován celý polistopadový režim. Normalizace je naproti tomu prezentována jako období, kdy „nebylo tak zle“.  A když ODS na tyto nebezpečné tendence upozorní, je podle Sezemského hned napadána, že nedokáže přijít s žádným jiným tématem.

Toto téma však podle něj neoživuje pravice, ale naopak ti, kteří chtějí rušit lustrační zákon, nebo nastolují nové poměry v Ústavu pro studium totalitních režimů. Dnes je prý toto téma komentátory a levicovými intelektuály bagatelizováno jako nepatřičné a překonané. „Není pravda, že nikoho nezajímá a že se všichni s rostoucím apetitem a arogancí komunistů smiřují,“ upozorňuje Sezemský.

Podle něj je svobodným právem každého občana vyjádřit své pobouření ze současného vývoje, včetně hlubokého pohoršení, že takové pohledy na naši minulost prezentuje muž ve vysoké ústavní funkci.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…