Nečasův poradce na Šafrově fóru: Zeman posvětil Babišovi výměnu ministrů velmi rychle. Za tím něco vězí...

11.04.2019 21:30

Odvolání ministra dopravy Dana Ťoka a ministryně průmyslu Marty Novákové je podle Jiřího Sezemského znakem personální krize v hnutí ANO a signalizuje neprůhledné zákulisní dohody s Hradem. Uvedl to ve svém komentáři na webu Svobodné fórum šéfredaktora Pavla Šafra, známém svými kritickými názory na Andreje Babiše.

Nečasův poradce na Šafrově fóru: Zeman posvětil Babišovi výměnu ministrů velmi rychle. Za tím něco vězí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

„Výměna Marty Novákové a Dana Ťoka odhaluje personální krizi ANO, jež nenaplnilo očekávání řízení státu odborníky. Pro Babiše jsou hlavními kritérii loajalita, snadná ovladatelnost a bezbřehý pragmatismus,“ uvedl Sezemský, někdejší nejbližší spolupracovník premiéra Petra Nečase.

Odvolání Ťoka a Novákové není podle Sezemského žádným velkým šokem, spíše je zarážející náhlé obrácení stanoviska prezidenta Zemana, který ještě nedávno oba nejvíce ohrožené členy vlády otevřeně bránil. „Je potřeba mu dát šanci. Vy si opravdu myslíte, že když dáte v pořadí asi devátého ministra dopravy, že tím zlepšíte situaci na dopravním poli?“ hájil Zeman Ťoka před několika týdny v MF Dnes.

„Stejně tak se hlava státu postavila za Novákovou, když se rozjížděla mediálně sebevražedná aféra s drahými mobilními daty. Zeman tehdy označil skandál za větší, než je ve skutečnosti,“ dokládá Sezemský Zemanův nedávný názor na odvolanou ministryni průmyslu.  

Jak u Ťoka, tak u Novákové je podle Sezemského jasný důvod, proč je Zeman veřejně podporoval. Ťok v mýtném tendru navzdory tlakům Jaroslava Faltýnka a firmy Kapsch rozhodl pro Kellnerovu CzechToll/SkyToll s úzkými vazbami na Hrad. „Ministryně měla zase k Hradu blízko přes svoji náměstkyni Alexandru Rudyšarovou, jež v roce 2013 neúspěšně kandidovala za Stranu práv občanů Zemanovci,“ vysvětluje Sezemský.

„Nehledě na to nyní prezident obě výměny nečekaně hladce posvětil. To na druhou stranu vyvolává otazníky, co za tímto politickým obchodem vězí,“ neskrývá překvapení Sezemský.

Dále se ve svém komentáři věnuje novým jménům, která mají přijít na místo odvolaných. Místo Marty Novákové nastoupí ambiciózní předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. „Babiš jej označuje za svoji pravou ruku a nešetří jeho chválou. Sedí k němu osobnostně podstatně víc než sice servilní a velmi pragmatická, ale nepříliš pružná ministryně,“ píše Sezemský k osobě Havlíčka, který veřejně hájil Babiše v kauze Čapí hnízdo.

V resortu dopravy vidí Sezemský situaci méně přehlednou a odvolání Ťoka uprostřed kauzy kolem mýtného tendru vidí jako nešťastné. „I když ministr není z ničeho obviněn, stává se zatím opticky její první obětí. Navenek totiž vyvřely spory mezi ním a kolegou z hnutí ANO Faltýnkem, jenž si osoboval právo ovlivňovat důležitá rozhodnutí resortu,“ spatřuje Sezemský Ťoka jako poraženého v souboji s Faltýnkem.

Na místo Ťoka nastupuje právník Vladimír Kremlík, který pracuje jako náměstek pro právní služby a hospodaření s majetkem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Umí se pragmaticky pohybovat napříč politickým spektrem a na jeho konečný výběr měla podle kuloárových zpráv nemalý vliv KSČM, která dlouhodobě žádala Ťokovu výměnu,“ vysvětluje tuto volbu po svém Sezemský.

Volba obou má podle Sezemského spoustu společného. „Oba nastupují do funkcí bez politického zázemí, mandátu, a tudíž i bez odpovědnosti voličům. Stanou se tak pouhými loutkami v rukou premiéra, závislými na jeho libovůli,“ dodává Sezemský a předpovídá, že další na řadě bude ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, „jemuž zřejmě schází patřičná empatie pro naplnění prezidentových a premiérových osobních představ“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…