Nečasův poradce pochválil koaliční smlouvu

17.12.2013 17:15

Někdejší poradce expremiéra Petra Nečase Roman Joch hodnotí v komentáři uveřejněném na serveru Česká pozice koaliční smlouvu uzavřenou mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Oceňuje důraz, který koalice klade na rodinu, snahu o posílení obranyschopnosti Evropy nezávisle na USA či boj proti extremismu. Tvrdě ale kritizuje razantní zvyšování minimální mzdy či snahu ideologicky ovlivňovat děti od nejútlejšího věku.

Nečasův poradce pochválil koaliční smlouvu
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Roman Joch v pořadu České televize Hyde park

„Příjemně mě překvapilo, že v preambuli koaliční smlouvy je uvedeno, že nejen občan, ale i rodina coby instituce má být svobodná. Na to se pak bude moci KDU-ČSL (a možná i ANO) odvolávat, bude-li maoisticko-trockistické křídlo ČSSD navrhovat opatření proti autonomii a svobodě rodiny, a s poukazem na preambuli koaliční smlouvy je vetovat a zamítnout,“ píše Joch.

Poroste nezaměstnanost, poděkujte odborům

Vyjadřuje však pochybnosti nad pasážemi smlouvy, ve kterých se mluví o výchově dětí k ekologii. Na první pohled se to může jevit jako bohulibý počin, ale Joch upozorňuje, že jde o snadno zneužitelnou věc, zvláště s ohledem na to, že Česká republika vystupuje jako demokratický a navenek ideologicky neutrální stát. Jakákoli výchova mimo výchovy občanské by tak měla být dobrovolná.

Se stejným znepokojením sleduje záměr příští vlády prosadit rok povinné předškolní docházky. Rozhodnutí, zda chtějí dítě do školky dát, by mělo podle Jocha zůstat na rodičích. Povinná předškolní docházka totiž dětem ukrajuje čas z bezstarostného dětství.

Za výrazně škodlivý pak autor považuje nápad koalice stanovit minimální mzdu na úrovni 40 procent mzdy průměrné. Toto opatření povede podle Jocha k nárůstu nezaměstnanosti, protože si podnikatelé nebudou moci dovolit zaplatit více peněz více lidem, a to ani těm, kteří by byli ochotni pracovat za mzdu nižší. Za tímto bodem Joch cítí škodlivý nátlak odborů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…