Nečekané. Německo je v loji a ustoupilo od zeleného pravidla

25.09.2023 14:44

Německá vláda dočasně zastavila plány na zavedení přísnějších stavebních norem, aby podpořila skomírající stavebnictví. V platnost měly vejít zejména nové izolační normy, které by ještě prodražily již tak nevýnosné developerské projekty. V Německu dramaticky klesá výstavba a poprvé za posledních 15 let došlo k meziročnímu zlevnění nemovitostí a to až o 10 procent.

Nečekané. Německo je v loji a ustoupilo od zeleného pravidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba, ilustrační foto

O Německu se již řadu měsíců hovoří jako o „nemocném muži Evropy“. Německá ekonomika již rok stagnuje, v problémech je zejména německý průmysl. Ten se totiž podle informací serveru Euro News nedokáže vypořádat se ztrátou levného ruského plynu.

„Nyní je Německo nejhůře fungující hlavní rozvinutou ekonomikou na světě, přičemž Mezinárodní měnový fond i Evropská unie očekávají, že se letos ještě zhorší,“ upozornil server s tím, že se po ruském vpádu na Ukrajinu ukázalo, že se energeticky náročný německý průmysl jen těžko obejde bez levného ruského plynu.

Kromě toho německou ekonomiku významně ovlivnilo čínské ekonomické ochlazení. Německo ale mělo problémy už dlouho před ruskou válkou, zaspalo především v modernizaci své ekonomiky, dokud mohlo počítat s levným plynem z Ruska, mohlo se tvářit, jako že se nic neděje.

Podle informací agentury Reuters je v problémech kromě průmyslu také oblast stavebnictví. Německé stavebnictví trpí zejména kvůli vysokým úrokovým sazbám a celkovému ochlazení ekonomiky. Nízké úrokové sazby po léta podněcovaly celosvětový boom a zájem o německé nemovitosti, které byly považovány za bezpečné a stabilní. Prudký nárůst sazeb tento rozlet ukončil a uvrhl řadu developerů do platební neschopnosti, protože obchody zamrzly.

V Německu navíc poprvé po 15 letech meziročně klesají ceny nemovitostí. Podle nejnovějších vládních údajů v Německu ve druhém čtvrtletí klesly ceny bydlení o téměř 10 procent, což je pro stavebnictví další tvrdá zpráva. Podobné problémy hlásí stavebnictví ve Spojených státech nebo v Číně.

Stavební odvětví v Německu požaduje podporu a vyzvalo vládu k poskytnutí balíčku pomoci. Požadují mimo jiné zrušení daně z prodeje nemovitostí a vládou podporovaný úvěrový program, který by dlužníkům pomohl kompenzovat vysoké úrokové sazby.

Ministr životního prostředí Robert Habeck nyní uvedl, že kvůli problémům ve stavebnictví odkládá na neurčito přijetí přísnějších izolačních norem, které měly letos vejít v platnost. Zrušení izolačních norem bylo hlavním požadavkem průmyslu, který tvrdí, že opatření jsou příliš drahá a dále tlumí pokles stavebnictví. „Vysoké úrokové sazby a inflace jsou pro stavebnictví velkou zátěží," řekl Habeck s tím, že zateplovací opatření nyní „mohou počkat".

Tento obrat německé vlády přichází před ostře sledovaným pondělním setkáním představitelů stavebního průmyslu a vlády s kancléřem Olafem Scholzem, které má řešit velký propad v tomto odvětví.

„Nevidím, že by tato nová norma byla zavedena v tomto legislativním období," dodal Habeck, že se norma nejspíše bude znovu řešit až po roce 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly

8:23 Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly

Mezinárodní písňovou soutěž Eurovize (Eurovision Song Contest) pro rok 2024 vyhrálo Švýcarsko, které…