Nečekané: Tomáš Halík se omluvil

13.03.2019 12:30

Tomáš Halík zavítal na Slovensko a setkal se s favoritkou nadcházejících voleb Zuzanou Čaputovou. Své nadšení kandidátkou pak sděloval v pořadu .pod lampou týdeníku .týždeň. „Jsem přesvědčen jako Karel Schwarzenberg, vlastně nejzkušenější český politik, že Zuzana Čaputová by mohla být významná pro Slovensko a jeho budoucnost a jeho prestiž ve světě, ale i pro celý ten náš region,“ vyjádřil se o kandidátce na prezidentský úřad. A nemohlo chybět hlásání proevropských hodnot a varování před Ruskem.

Nečekané: Tomáš Halík se omluvil
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Halík v rozhovoru uvedl, že na Slovensko přijel, protože má tuto zemi rád a záleží mu na její budoucnosti. „Jsem přesvědčen jako Karel Schwarzenberg, vlastně nejzkušenější český politik, že Zuzana Čaputová by mohla být významná pro Slovensko a jeho budoucnost a jeho prestiž ve světě, ale i pro celý ten náš region,“ vyjádřil se o kandidátce na prezidentský úřad. Měl z ní prý pocit, že se jedná o spirituálního člověka, což si chtěl ověřit osobním setkáním, a také se jí chtěl omluvit, že se o ní někteří představitelé církve vyjadřují nekompetentně. „A vlastně sprostě,“ dodal kněz. Trnavský arcibiskup Ján Orosch totiž o Čaputové prohlásil: „Někteří kněží se přidávají k ultra liberálním názorům. Postavit se v televizi a propagovat kandidáta/kandidátku za tak ultra liberální stranu za prezidentku je těžkým hříchem. To není správná cesta. Touto cestou vedeme naše věřící do slepé uličky a do katastrofy.“

Anketa

Schvalujete práci Anny Šabatové?

2%
98%
hlasovalo: 9123 lidí

Také kritizoval pokrytectví, s jakým se na Slovensku „rychle produkují křesťané“. „Já se musím zeptat ve Smeru, tady umějí udělat ty křesťany tak strašně rychle. Tam najednou vidím člověka, který byl komunistou do roku devadesát, kovaným navíc v Moskvě, a najednou prostě před volbami je to praktikující věřící, katolík, který se nechává fotografovat s biskupy. Oni možná mají způsob, jak udělat ty křesťany tak strašně rychle. Fico si taky vzpomněl před volbami, že byl vlastně biřmovaný a asi umí ‚Andělíčku, můj strážníčku‘, proto je vlastně ideální kandidát pro křesťany,“ ironizoval Halík. „Pan Harabin, který je proruský a šíří vyložené lži a paniku, také obhájce křesťanských hodnot. Vyložený fašista Kotleba se nechává fotografovat, jak klečí před Pannou Marií a zasvěcuje jí Slovensko. To už teda přestává všechno,“ rozjížděl se Halík. Prý tam je úkol biskupů říct, že toto je chucpe, vypůjčil si Halík termín z judaismu. Dodal, že je rád, že Zuzana Čaputová katolickou kartu nehraje.

Podle Halíka je strašně nebezpečné, když se křesťanství „instrumentalizuje“ v rámci podpory nacionalismu. „To dneska vidíme u těch nacionalistů, jako je Orbán, u těch populistů, jako je Kaczynski, to je strašně nebezpečné,“ pravil Halík. Když byl v Maďarsku, tak mu prý někteří lidé, se kterými se setkal, říkali, že se Orbán snaží zkorumpovat církev. A podobné zprávy má údajně i z Polska. Prý by přijmout tuto „korupci“ bylo krátkozraké. „Protože ty populistické režimy tu nebudou věčně. A jestliže padnou, tak přijde tak tvrdá sekularizace...“ tvrdí kněz.

Za další politická kritéria pro výběr prezidenta Halík považuje: „Aby to byl člověk proevropský, pro Evropskou unii, pro atlantické společenství, který si uvědomuje, že jsme vystaveni velikému nebezpečí z Ruska. Putinovo nedemokratické Rusko vede špinavou hybridní válku proti Evropě, proti demokratickému světu, používá tam lži, všechny ty fake news a tak dále velmi rafinovaně. A některá ta propaganda je zaměřená přímo na katolíky, především na konzervativní katolíky.“ Později korigoval svá slova, že myslel ruský režim, nikoliv ruský národ.

Čaputovou prosazoval i z jiného důvodu: „Dneska je století žen. My chlapi jsme toho ve dvacátém století tolik pokazili a dnes na těch politických místech je Merkelová, všichni jí nadávají, to je velká evropská politička, která tou velkorysostí i vůči těm uprchlíkům, kteří tady byli, zachránila naše země. Ty by byly zaplaveny uprchlíky, kdyby Merkelová vůči nim nebyla velkorysá. Stejně tak ve Velké Británii. O pár hlasů a mohla být americká prezidentka. Tohle je století žen,“ zopakoval Halík.

„Paní Zuzana prostě respektuje to jiné. Kdo se chce vrátit k Mečiarovi, ať volí toho Harabina. Kdo se chce vrátit k Ficovi, ať volí kandidáta Smeru. Ale ti, kterým záleží na budoucím moderním evropském Slovensku a na tom, aby si toho Slovenska vážili lidé okolo, tak nechť volí tuhle ženu. Já si myslím, že tam nemají dost jiné možnosti,“ shrnul Halík svou podporu pro kandidátku.

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…