Nečekaný zvrat. Na jižní Moravě je všechno úplně jinak

12.10.2016 19:55

Jihomoravské ANO dá v jednání o krajské koalici přednost ČSSD před KDU-ČSL. Novinářům to dnes po jednání krajského předsednictva ANO a krajského klubu zastupitelů řekla dvojka na kandidátce ANO Taťána Malá. Hnutí ANO už dříve ustanovilo trojblok spolu se Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 se Žít Brno, se kterými má dohromady 23 mandátů z celkových 65, píše ČTK.

Nečekaný zvrat. Na jižní Moravě je všechno úplně jinak
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Michal Hašek

K většině tak schází deset mandátů, ČSSD jich má 11. Stejný počet má i KDU-ČSL, se kterou ANO také jednalo. Při výběru mezi dvěma tradičními stranami však dalo přednost v jednání ČSSD. Podle Malé však ještě není koalice hotová a jednání budou pokračovat. Uvedla však také, že panuje shoda na tom, že by měl být hejtmanem lídr ANO Bohumil Šimek. Ten je nyní ředitelem brněnských městských strážníků, ale na tuto funkci rezignuje.

Lídr KDU-ČSL Roman Celý zatím o rozhodnutí ANO nic neví

Podle Malé se k ČSSD přiklonilo předsednictvo i klub zastupitelů. „Máme větší programový průnik, takže budeme pokračovat v dalších jednáních,“ uvedla Malá. ANO se přitom před volbami vymezilo proti lídrovi ČSSD a dosavadnímu hejtmanovi Michalu Haškovi. Podle Malé je podmínkou, že nebude mít žádnou placenou funkci v koalici. Hašek už v minulých dnech prohlásil, že chce ČSSD uvolnit ruce v jednání o koalici a žádnou funkci nepožaduje. Jako neplacený koaliční zastupitel je Hašek pro ANO přijatelný. Hejtmanův náměstek Marek Šlapal, který je členem vyjednávacího týmu ČSSD, rozhodnutí ANO vítá. „Budeme s nimi pokračovat v jednáních,“ okomentoval dnešní rozhodnutí Šlapal.

Lídr KDU-ČSL Roman Celý zatím o rozhodnutí ANO nic neví. „Oficiálně nám to nikdo nesdělil. My to respektujeme a zatím k tomu nemůžeme víc říct,“ uvedl Celý. Právě KDU-ČSL přitom s ANO jednala o koalici po volbách hned několikrát, ale dohoda nikdy nenastala. Neshody panovaly především kvůli postu hejtmana, o který usilovali i lidovci. Proto ANO začalo jednat i s ČSSD. Lidovci později od snahy získat funkci hejtmana upustili, ale ANO se dnes rozhodlo pro další jednání se sociálními demokraty.

Volby v kraji vyhrálo ANO s 15 mandáty ze 65 před KDU-ČSL a ČSSD, které mají shodně po 11. KSČM jich má sedm, ODS šest, TOP 09 se Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu a SPD s SPO mají shodně po čtyřech. Zbylé tři získali zelení a Piráti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…