Necentralizujte dotace, žádná korupce nehrozí, vzkazují regionální politici vládě

04.04.2012 22:37

Centralizace evropských dotací je podle zástupců jižní Moravy, Vysočiny a severovýchodních Čech velkou chybou, která povede k neefektivnímu rozdělování evropských peněz, které tak nejdou do oblastí, kde jsou skutečně potřeba. Obavy z korupce jsou prý liché.

Necentralizujte dotace, žádná korupce nehrozí, vzkazují regionální politici vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Čerpání dotací z Evropské unie do jednotného střediska v Praze by měla podle krajských politiků vláda ještě přehodnotit. „Snaha vlády centralizovat operační programy je cestou minimálně o pět let zpátky. Povede k menší efektivitě jednání, špatnému zacílení na lokální potřeby krajů a administrativnímu chaosu pro žadatele,“ uvedl pro agenturu Mediafax ředitel Regionální rady soudržnosti Severovýchod Zdeněk Semorád, který má na starosti evropské projekty na Pardubicku, Královéhradecku a Liberecku.

Kvůli centralizaci by se žadatelé o dotace k penězům dostali ještě komplikovaněji než dosud a pro mnoho z nich by tak byla možností financování projektů byla půjčka.

Projekty protékají stamiliardy

Operačními programy v Česku od roku 2007 protéká na 700 miliard korun, po roce 2014 to bude 600 miliard, s více než polovinou z nich nyní hospodaří celkem sedm regionálních center. Tento model je podle zástupců krajů navíc osvědčený v celé Evropě, včetně všech zakládajících členů, vyjma Řecka.

Šéf Regionální rady soudržnosti Jihovýchod Artur Zatloukal upozornil, že problémy každého kraje jsou jiné, pročež by o rozdělení peněz měly rozhodovat samotné kraje, které potřebují pomoci s rozvojem svého regionu.

Na jihu Čech už se však podvody při rozdělování dotací už dostaly před soud. Obavy o podporu korupčního prostředí při rozdělování evropských peněz podle Semoráda nejsou třeba. „Na regiony je naopak v korupčních kauzách více vidět,“ uvedl. Za jihočeskou kauzu prý zavedený systém nemůže. „Dobrou reklamu nám to nedělá, jde ale o osobní selhání jednotlivců,“ dodal.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…