Nechápu, proč by měl mít EET člověk, který má jednu dvě kravky, notoval si v ČT Kováčik s Jurečkou

02.10.2016 14:02

Hosty druhé části pořadu Otázky Václava Moravce České televize byli ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a poslanec Komunistické strany Čech a Moravy a stínový ministr zemědělství Pavel Kováčik. Tématem byly především české potraviny.

Nechápu, proč by měl mít EET člověk, který má jednu dvě kravky, notoval si v ČT Kováčik s Jurečkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Současné znění zákona podle Jurečky informuje zákazníky o tom, co je česká potravina. A je možné prodejce i sankcionovat, a to v případě, že budou uvádět spotřebitele v omyl.

Podle Kováčika je však také důležité, aby Evropská komise kontrolovala, zda trvanlivý salám prodávaný pod stejnou značkou kdekoli v Evropě má i stejnou kvalitu.

Následovala také debata o cenové observatoři. „Naším cílem je, aby opravdu byla spravedlnost v celém výrobním řetězci. Minulý týden jsme se domluvili s kolegyní ze Slovenska Matečnou, aby byla předložena Evropským parlamentem zpráva ohledně postavení zemědělců a potravinářů a návrh toho, jak celou situaci řešit,“ řekl Jurečka. Když nyní řetězce chtějí navýšit ceny, jde to podle něj během měsíce, ale v případě, že to samé chtějí zemědělci, je to proces trvající několik měsíců.

Samozřejmě že přišla řeč i na elektronickou evidenci tržeb, jejíž zavedení se blíží. Jurečka chce celou situaci kolem EET prověřit, neboť by se měla týkat i zemědělců na farmářských trzích. A to se mu příliš nelíbí. „Nechápu, proč by měl mít EET člověk, který má jednu dvě kravky,“ podpořil jej Kováčik. „Jsme dnes schopni rozlišit, zda jde o zemědělce nebo o překupníky. Umíme to technicky odlišit,“ zmínil také Jurečka. 

A co palmový olej a jeho problematika? „Palmový olej neskýtá žádné problémy pro spotřebitele. Druhá věc je však vliv na životní prostředí. Je ale nutné, aby zdražení dovozu palmového oleje nebylo jen populistickým krokem. Spotřebitelé by měli dostávat informaci, zda je ve výrobku palmový olej nebo ne, a následně si sami rozhodnout, zda si daný výrobek koupí, nebo ne,“ dodal. „Použití palmového oleje v potravinách je jen část problému,“ poukázal poté na využití palmového oleje i v jiných odvětvích Kováčik. 

Jurečka závěrem zmínil, že věří, že dojde ke snížení DPH na základní potraviny – maso, chléb, mléko, a to od 1. ledna 2018. Kováčik to označil za krok v souvislosti s nadcházejícími parlamentními volbami. Komunisté se prý tento návrh již v minulosti snažili prosadit, avšak marně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …