Nechceme ožralu! Praha není Kreml! skandoval rozohněný dav před Hradem

01.12.2014 18:15

REPORTÁŽ Protestní pochod proti prezidentu Miloši Zemanovi, který vyrazil z Václavského náměstí a skončil u Pražského hradu, měl jen mnohem menší účast, než slibovala facebooková stránka, kde se akce organizovala. Na ní oznámilo účast 1500 uživatelů, v reálu z centra města ale vyrazilo jen několik stovek lidí. Ti donesli do kanceláře prezidenta republiky petici s více než sto tisíci podpisy nespokojenců, kteří požadují odstoupení Zemana.

Nechceme ožralu! Praha není Kreml! skandoval rozohněný dav před Hradem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Miloši Zemanovi na pražský hrad. Zde protestující předali petici s podpisy za odstoupení Miloše Zemana z funkce prezidenta

Protestní pochod proti prezidentovi Miloši Zemanovi, který měl podle organizátorů akce vycházet v 18:00 z Václavského náměstí, neměl tak početnou účast, jakou avizovala facebooková stránka „Sto tisíc podpisů na Hrad". Tam se přihlásilo až 1500 uživatelů. V chladném počasí a dešti se na naplánovanou trasu vydalo zhruba tři sta lidí s transparenty požadujícími odstoupení prezidenta. Jejich pochod směřoval z Václavského náměstí přes Národní, Most Legií, Újezd, Malostranské náměstí až na Pražský hrad.

Ještě předtím, než se protestní průvod vydal na cestu, bylo předneseno společné prohlášení, ve kterém zazněl požadavek na okamžité odstoupení Miloše Zemana z postu prezidenta České republiky, a výzva Senátu ČR, aby se začal zodpovědně zabývat prezidentovými kroky proti demokratickému zřízení a svrchovanosti v kontextu Ústavy.

Po sedmé hodině večer dorazil průvod přímo před Pražský hrad, kde dav pokřikoval hesla jako „Nechceme ožralu" nebo „Praha není Kreml". První československý prezident T. G. Masaryk, jehož socha stojí před Hradem, by zřel i pár ukrajinských vlajek. Lidé často nesli červené deštníky jako odkaz na červené karty ze 17. listopadu. V davu se pohyboval i hudebník Michael Kocáb.

Delegace protestujících občanů před osmou hodinou večer v Kanceláři prezidenta republiky předala zmíněnou petici požadující odstoupení Miloše Zemana z postu hlavy státu. Jedním z členů delegace byl právě i Kocáb. Poté si chtěli demonstranti zazpívat hymnu. Celá věc se ale trochu zadrhla, když muž promlouvající k davu prohlásil, že si přesně nepamatuje slova. Iniciativu tedy převzal Kocáb, který začal zpívat a lidé se k němu přidávali. Následně byla akce ukončena.

Petici podepsalo přes 100 tisíc lidí

Pochod organizoval autor petice za odstoupení prezidenta Miloše Zemana Jan Němec a Petr Suda, který stojí za akcí „Listopad ještě neskončil“. Podporu mu ale vyjadřují i další organizátoři protestních akcí namířených proti české hlavě státu jako Martin Přikryl či Jakub Pitron.

Organizátoři protestního pochodu měli za cíl předání manifestační petice za odstoupení prezidenta, kterou do dnešního dne podepsalo více než 100 000 lidí. Za měla údajně více než 2 200 stran formátu A4. Nutno podotknout, že prezident ji osobně nepřevzal, jelikož v pondělí zahájil třídenní návštěvu jižní Moravy.

Petentům vadí, že prezident nehájí zájmy České republiky a dělá jí špatné jméno doma i v zahraničí, jedná v rozporu s dobrými mravy a zásadami slušného chování, či že je špatným příkladem pro občany ČR.

Prezident se prý abdikovat nechystá

Elektronické petice nejsou právně závazné, protože neobsahují vlastnoruční podpisy občanů. Organizátoři proto zároveň sbírají podpisy přímo na petiční archy, možnost podepsat je lidé měli i na dnešním pochodu. Zatím jich mají zhruba 4000. Cílem je sebrat alespoň 10.000 podpisů. „Je-li petice podepsána nejméně 10.000 osobami, zařadí se po provedeném šetření věcně příslušného orgánu Senátu její projednání na pořad nejbližší schůze Senátu," uvádí totiž jednací řád Senátu.

Prezident Zeman na Hradě není, dnes v Brně setkáním s krajskými zastupiteli zahájil třídenní návštěvu Jihomoravského kraje. „Budeme připraveni převzít manifestační petici. Pokud jde o požadavek organizátorů, pan prezident se rozhodně abdikovat nechystá," vzkázal hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Akci podporují organizátoři dosavadních protestů proti prezidentu Miloši Zemanovi ze 17. a 19. listopadu letošního roku. Patří mezi ně iniciativy Manifestační petice za odstoupení prezidenta Miloše Zemana, Miloši, my tu ještě jsme, Miloši Zemanovi sebereflexi jeho jednání..., Červená karta pro Miloše Zemana nebo Prezidente, odejděte!

„Dáváme tím najevo, že orientace České republiky není východním směrem, ale jednoznačně směrem demokratickým a svébytným. Vzkážeme Putinovi a celému světu, že v naší zemi rozhodně nemá žádného mluvčího a nikdy mít nebude," zdůraznili na pozvánce pořadatelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…