Nechceme půjčky! Raději dotace! Podnikatelé se bouří proti nápadu ministerstva

08.09.2017 8:04

Ministerstvo průmyslu a obchodu se podle MF Dnes rozhodlo podnikatele připravit na dobu, kdy už do Česka nepoplynou evropské dotace. Místo dotací chce nabízet půjčky. Celé řadě podnikatelů se to ale nelíbí, protože půjčené peníze bance musíte vrátit. Dotaci nikoliv.

Nechceme půjčky! Raději dotace! Podnikatelé se bouří proti nápadu ministerstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozkutálí se evropské dotace?

Evropská unie nabízí v programu ministerstva průmyslu a obchodu 117 miliard korun. Resort se teď rozhodl nenabízet 15 miliard z této velké sumy jako dotaci, ale jako půjčku či záruku na půjčku. Chce tak podnikatele připravit na dobu, kdy do Česka evropské dotace nepotečou.

Podnikatelé jsou si sice vědomi toho, že tu dotace nebudou navěky a bezúročné půjčky mají smysl např. tam, kde jsou podnikatelé nuceni přizpůsobovat se novým legislativním pravidlům schváleným Parlamentem, ale dotace jsou přece jen lákavější.

„Nevratné podnikatelské dotace jsou ale atraktivnější. Z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost mohou získat 25 až 80 procent ceny investice, záleží přitom na druhu projektu a velikosti žadatele. O největší dotace zatím zažádaly státní instituce a státní firma ČEPS,“ píše k tématu deník.

Tomáš Palko, předseda Asociace pro evropské fondy (APEF), navíc tvrdí, že stát jen pokouší o jakýsi trik, kterým by si vylepšil statistiky čerpání evropských peněz. Asociace sdružuje sedm největších poradenských společností, které firmám se žádostmi o dotace radí. Palko má za to, že dotace se podaří vyčerpat spíš než půjčky. Ministerstvo prý navíc mění podmínky tzv. za pochodu a aby všechno stihlo, nutí podnikatele plnit šibeniční termíny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…