Nechceme tady vojska USA. A Ruska se nebojíme, promluvili Češi

10.03.2015 11:20

Spekulace o společném cvičení amerických a českých vojáků v ČR rozpoutaly v minulém týdnu velkou veřejnou debatu o přítomnosti amerických vojáků na našem území. Stav debaty se pokusila podchytit výzkumná agentura SANEP, která zjišťovala názory veřejnosti na dané téma.

Nechceme tady vojska USA. A Ruska se nebojíme, promluvili Češi
Foto: Archiv
Popisek: Aktivní zálohy AČR

Anketa

Jste pro znovuzavedení prezenční vojenské služby?

61%
39%
hlasovalo: 8814 lidí

Pokud jde přímo o operaci Atlantic Resolve (česky Atlantické odhodlání), v jejímž rámci by cvičení mělo proběhnout, odmítá českou účast na ní 58,4 procenta dotázaných. Z toho plných 48,7 procenta uvedlo mezi odpověďmi jednoznačné ne. Naopak jasně pro se vyslovilo jen 24,2 procenta.

Na související dotaz, zda pociťují ohrožení ze strany Ruské federace, odpovědělo kladně 35,9 procenta. Plných 60,3 procenta ale obavy z ohrožení ze strany Ruska nemá. Ještě propastnější je rozdíl jednoznačných odpovědí. „Čisté ano“ uvedlo 19,8 procenta, bezpochybné ne pak 42,5 procenta.

Celý průzkum ZDE

S přítomností vojenských sil USA na našem území pak nesouhlasí bezmála dvě třetiny obyvatel, přesně 64 procent. Více než polovina ze všech dotázaných navíc ani nepřipouští o svém negativním názoru pochybnosti. Jednoznačně pro se vyslovilo 21,2 procenta.

Agentura navíc respondentům ukázala i burcující petici s výzvou: „Nechceme žádné americké vojáky na území České republiky! Nenecháme se Spojenými státy zatáhnout do III. světové války! Nepustíme je do naší republiky! Měli jsme na našem území ruskou armádu 20 let a již nikdy více cizí vojska“.

Petice ZDE

Kategorický tón petice výrazně oslovil 43,9 procenta účastníků reprezentativního průzkumu. Dalších 14,6 procenta pak uvedlo, že „spíše souhlasí“. Jednoznačně text výzvy odmítla čtvrtina dotázaných.

„Odmítnutí většinové části domácí veřejnosti jak účasti na případné vojenské operaci USA, tak i

případné přítomnosti vojenských sil Spojených států amerických na půdě ČR, může souviset jak s negativními zkušenostmi českého národa s vojsky cizích států, tak i s protizápadními a protiruskými náladami,“ píše agentura ve zprávě o výzkumu. Výsledky prý působí dojmem, jako by česká veřejnost chtěla zůstat v neutrální pozici suverénního státu, který není ovládán cizími velmocemi.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…