Nechceme tu běžence, protestovali lidé v Králíkách. Tak vám tam postavíme věznici, opáčil stát

25.09.2016 21:30

Zhruba dvě stovky lidí dnes přišly do kulturního domu v Králíkách na setkání s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) a generálním ředitelem Vězeňské služby ČR Petrem Dohnalem. Z objektu místního bývalého Dětského výchovného ústavu plánuje ministerstvo spravedlnosti zřídit ženskou věznici. Velká část obyvatel tento záměr odmítá, někteří jej ale nepovažují za nevhodný. Odpovídali jim i další zástupci Vězeňské služby a samospráv.

Nechceme tu běžence, protestovali lidé v Králíkách. Tak vám tam postavíme věznici, opáčil stát
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

„Cítili jsme u řady občanů určitou nevoli, že je to pro ně něco nového a mají z toho strach. Byli jsme tady, abychom se snažili řadu obav vysvětlit a ujistit je o tom, že věznice neznamená riziko pro město a pro občany, ale přínos,“ řekl po ukončení debaty Dohnal. Zprávu přinesla ČTK.

V Králíkách by mělo být časem umístěno až 200 vězeňkyň s nejmírnějším stupněm ostrahy. Podle Vězeňské služby by v ní mělo najít práci 120 lidí, mělo by v ní vzniknout učiliště pro odsouzené s obory kuchař, číšník a švadlena. Zařízení by také spolupracovalo s místními dodavateli. Starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek, kde je rovněž ženská věznice, uvedl, že zařízení městu žádné problémy nezpůsobilo. Podle něj je naopak druhým největším zaměstnavatelem ve Světlé a přináší užitek místním firmám.

„Není důvod se ženské věznice bát,“ řekl Pelikán.

Ke konci se debata stala značně emotivní, někteří účastníci vyjadřovali obavy o bezpečnost ve městě a nesouhlas s plány ministerstva a Vězeňské služby, kterým se příliš nedařilo přítomné přesvědčit. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) věznici odmítl s poukazem na to, že by údajně narušila rozvíjející se turistický ruch v oblasti, a navrhl, aby se k celé věci vypsalo místní referendum. Starostka Jana Ponocná se k jeho návrhu přiklonila, proti by nakonec nebyl ani Pelikán.

Dětský výchovný ústav v Králíkách ukončil činnost na konci roku 2014. Ministerstvo vnitra plánovalo využít objekt pro pobytové zařízení pro žadatele o azyl. Proti se však postavila část obyvatel i někteří politici. Ministerstvo letos v únoru od svého plánu ustoupilo. Vedení Králík by raději mělo z bývalého ústavu byty, soukromý investor se již přihlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…