Nechceme zradu z Hradu, demonstrovali příznivci Bohuslava Sobotky

28.10.2013 18:45

UVNITŘ FOTOGALERIE Asi tisícovka příznivců šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky pochodovala v pondělí Prahou. Vadí jim, že byl Sobotka odvolán z vyjednávacího týmu pro sestavení vlády a také to, že byl vyzván k rezignaci. To prý může provést jen ústřední výkonný výbor, nikoliv předsednictvo.

Nechceme zradu z Hradu, demonstrovali příznivci Bohuslava Sobotky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podporovatelé Bohuslava Sobotky s transparenty

Na akci, které se podle ČTK zúčastnil i senátor Jiří Dienstbier, šéf odborů Jaroslav Zavadil a další člen strany Karel Březina, byly k vidění transparenty, na nichž lidé poukazovali na tajné jednání Sobotkových odpůrců s prezidentem Milošem Zemanem - "Nechceme zradu z Hradu" - nebo přirovnávali současnou situaci k situaci v roce 1948 - "Hašek = Fierlinger".

„Pochod se vydal směrem k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí, k níž Sobotka položil věnec. Na večerní předávání vyznamenání prezidentem Zemanem se nedostaví. Podle svých slov se bude radši věnovat lidem, kteří ho přišli podpořit, a debatám s nimi. Hašek Sobotkovu neúčast na tomto ceremoniálu komentoval jen tak, že je to jeho osobní věc," informovala ČTK. 

Sobotka: Nikdo nemá právo organizovat puče

„Když vyhrajete volby a dostanete více než milion hlasů, tak si z občanů nemůžete dělat legraci, nemůžete si z nich dělat dobrý den," uvedl v projevu ke svým podporovatelům podle ČTK Sobotka s tím, že politické strany by měly dodržovat předvolební sliby a jemu samotnému nejde o vlastní ambice. „Proč dělám politiku je snaha prosadit program sociální demokracie," poznamenal také na akci Sobotka. V současné situaci podle něj jde o demokracii. „Nikdo nemá právo z pozadí organizovat jakékoliv puče," doplnil.

Zavadil: Udělám vše proto, aby strana byla jednotná

Šéf odborů Jaroslav Zavadil, který kandidoval za ČSSD v Praze a byl zvolen poslancem, pak podle ČTK na mítinku prohlásil: „Já vám mohu slíbit, že udělám vše pro to, aby strana byla jednotná, byť nejsem straník, ale tohle mi teda moc vadí," řekl přítomným Zavadil.

Nejaktuálnější informace o situaci v ČSSD ZDE.

Tuto akci svolali příznivci Bohuslava Sobotky a lidé kolem Jiřího Dienstbiera poté, co vypukla mediální i internetová „hysterie“ v reakci na nedělní jednání předsednictva strany, které poměrem 20:13 doporučilo Sobotkovi odejít kvůli historicky nejhoršímu výsledku sociální demokracie ve volbách. Sobotka zde byl zároveň odvolán z vyjednávacího týmu pro sestavení vlády. Návrh podal brněnský primátor Roman Onderka.

K rezignaci vyzval šéfa ČSSD i Zeman

Ještě před jednáním předsednictva vyzval Sobotku k rezignaci také Miloš Zeman. Ten v rozhovoru pro časopis Týden připomněl, že když se v minulých sněmovních volbách do Poslanecké sněmovny nedostala SPOZ, která tehdy získala jen 4,4 procenta hlasů, považoval svou rezignaci za povinnost. „Nu a ČSSD si za svůj cíl vyhlásila třicet procent hlasů. Dostala necelých jedenadvacet procent, což je její nejhorší výsledek v moderní historii. Proto bych asi na místě předsedy Sobotky postupoval obdobně," řekl Zeman Týdnu s tím, že ani v případě, že Sobotka svou nynější situaci ve straně ustojí, nemůže počítat s tím, že ho jmenuje premiérem.

Sobotka zatím odejít nehodlá

Šéf strany Bohuslav Sobotka uvedl, že rezignovat nehodlá a rozeslal médiím obsáhlé a velmi ostré prohlášení, ve kterém prvního místopředsedu ČSSD Michala Haška a jeho stranické křídlo viní z toho, že odevzdávají stranu do rukou Miloše Zemana a lidí jako Martin Nejedlý či Jaroslav Tvrdík. Sobotka to označil za nátlak, špinavou kampaň a nedemokratické praktiky, jaké uplatňoval Zdeněk Fierlinger v roce 1948. Z čela strany by Sobotka podle svých slov odešel jen v případě, že ho k tomu vyzve ústřední výkonný výbor v tajném hlasování. Podle Vítězslava Kulicha z tiskového oddělení ČSSD Sobotka na pátek svolal politické grémium strany, které má rozhodnout o termínu ústředního výkonného výboru. 

Michal Hašek uvedl, že nerozumí „hysterii“, kterou krok předsednictva vyvolal. Podle něj jde o nejhorší volební výsledek ČSSD v její moderní historii, za který by měl Sobotka vyvodit odpovědnost.

K situaci se během pondělního rána především na Facebooku vyjádřila celá řada významných sociálních demokratů. Jihočeský lídr Jiří Zimola jasně konstatoval, že nesouhlasí s názory, že se nic nestalo a že výsledek ČSSD byl úžasný a že to bylo jednoznačné vítězství.

Vyjednávací tým, z něhož byl Sobotka odvolán, teď vede první místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek. Ten už podle serveru Novinky.cz  vyzval k setkání jak předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, tak předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Kromě Haška v týmu bude také Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a Jeroným Tejc.

Sobotka povede separátní  jednání o vládě

Podle ČTK ale také Bohuslav Sobotka povede z titulu předsedy ČSSD vlastní jednání o nové vládě. Dokonce se na tom už po telefonu domluvil s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Řekl to právě dnes na Pohořelci, odkud vyrážel pochod jeho příznivců demonstrovat směrem na Hradčanské náměstí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…