Nechceš, předsedo? Tak to půjde na sjezd. Jeroným Tejc si dál trvá na rychlém odsunu odmítnutých imigrantů

15.11.2016 14:55

Spory v ČSSD pokračují. Šéf sociálních demokratů se opřel do vlivného poslance Jeronýma Tejce, jeho návrh na zjednodušené vyhošťování migrantů označil za „hnědé tendence“. Tejcova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Poslanec a šéf ústavněprávního výboru sněmovny odmítá, že by návrh na zrychlení možnosti vyhoštění byl protiústavní a proti našim mezinárodním závazkům. Tejc bude chtít, aby jeho předložení doporučil nadcházející sjezd ČSSD.

Nechceš, předsedo? Tak to půjde na sjezd. Jeroným Tejc si dál trvá na rychlém odsunu odmítnutých imigrantů
Foto: Petr Kupka
Popisek: Bohuslav Sobotka v hovoru s Jeronýmem Tejcem

Poslanec ČSSD a předseda sněmovního ústavněprávního výboru Jeroným Tejc hodlal předložit návrh, který by v případě hrozícího náporu ilegálních imigrantů na naše území zrychlil proces vyhošťování či neudělování azylu.

Postavil se proti tomu ale premiér Sobotka, podle jehož výkladu by došlo k omezení lidských práv a porušení mezinárodních závazků České republiky. Sobotka označil Tejcův návrh za „hnědé tendence“. Proti tomu se ovšem Jeroným Tejc ostře vymezil.

„Rozhodnutí Bohuslava Sobotky nepodpořit návrh na úpravu azylového zákona, který by bránil zneužívání zákona ekonomickými migranty, beru na vědomí. Jsem přesvědčen o jeho potřebnosti v případě, že by ČR v příštích měsících či letech čelila náporu tisíců běženců. Cílem zákona není omezit právo na azyl a pomoc potřebným, ale zamezit jeho zneužití. Proto není a nemůže být v rozporu se sociálnědemokratickými hodnotami,“ konstatoval jihomoravský poslanec za ČSSD.

Anketa

Je naše země krásná?

6%
3%
hlasovalo: 5860 lidí

Jeho návrhy na úpravu azylového práva prý nejsou v rozporu s našimi mezinárodními závazky. „Ty nám nepředepisují, kolik soudních stupňů se má zabývat přezkumem rozhodnutí o neudělení azylu, ani neřeší otázky odkladného účinku podané žaloby. Můj návrh nesměřuje proti právu na azyl, ale proti jeho zneužívání ekonomickými migranty. Pokud budou mé návrhy zapracovány do zákona, rozhodne jako dnes o udělení či neudělení azylu ministerstvo vnitra. Stejně jako nyní se bude moci neúspěšný žadatel obrátit na soud, aby rozhodnutí ministerstva přezkoumal,“ míní Tejc.

„Jedinou, ale podstatnou změnou bude to, že jedině soud rozhodne v individuální věci o tom, zda žadatel po dobu řízení má nebo nemá mít právo zůstat na území ČR. Zabrání se tak situacím, kdy řada neúspěšných žadatelů o azyl žaluje stát a domáhá se zrušení rozhodnutí u soudu po několik let jen proto, aby prodloužili svůj pobyt na území České republiky. Důležitou změnou je také to, že bychom nově mohli odejmout azyl tomu, kdo na našem území spáchá úmyslný trestný čin,“ upřesňuje.

V současné době můžeme podle Jeronýma Tejce odejmout azyl pouze tomu, kdo spáchal zvlášť závažný zločin, za nějž zákon stanoví horní hranici trestní sazby nejméně deset let. „Úprava LZPS (Listina základní práv a svobod – pozn. red.) je až krajní variantou, která však nic nemění na našich mezinárodních závazcích. Ty samozřejmě mají přednost před našimi běžnými zákony. Neexistuje univerzální právo cizince vybrat si stát, kde chce žít. Ústavní právo na setrvání na území státu mají jen občané. O tom, zda tento návrh bude nebo nebude podán, nicméně s ohledem na stanovisko předsedy ČSSD, rozhodne až sjezd sociální demokracie v březnu,“ nevzdává se Tejc.

Poslední věta jeho zveřejněného prohlášení by mohla být chápána i jako naznačení, že se nakonec rozhodl kandidovat na šéfa ČSSD proti Bohuslavu Sobotkovi. Tak to prý ale není. V reakci, kterou Jeroným Tejc poskytl ParlamentnímListům.cz, dodal, že bude respektovat názor předsedy ČSSD a návrh v současné době podávat nebude. A zmínka o sjezdu se týkala samotného návrhu, který nyní Sobotka odmítl. „Budu ale prosazovat, aby sjezd sociální demokracie přijal doporučení, že tento návrh má být předložen,“ uvedl předseda sněmovního ústavněprávního výboru Jeroným Tejc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…