Nechci Rusko! Zlý systém, přidává plyn Gábina Koukalová. Náš hokej chtěl být na Rusy hodný, toto následovalo. Přituhuje

05.12.2017 7:40

Dnešní večer rozhodne, zda na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu nastoupí i ruští sportovci. Je otázkou, zda Mezinárodní olympijský výbor půjde cestou plošného zákazu startu všech ruských sportovců, nebo potrestá hříšníky jen vysokou pokutou. Zapeklitá vypadala i situace v hokeji, své řekla i biatlonistka Gabriela Koukalová.

Nechci Rusko! Zlý systém, přidává plyn Gábina Koukalová. Náš hokej chtěl být na Rusy hodný, toto následovalo. Přituhuje
Foto: red
Popisek: Rusko

Česká biatlonistka Gabriela Koukalová má totiž dlouhodobě jasno. Podle jejího názoru by měl Mezinárodní olympijský výbor plošně zakázat ruským sportovcům start na olympiádě v Jižní Koreji, která se uskuteční příští rok. 

Koukalová své jasné stanovisko napsala před časem na facebookovém účtu. „Nevím, jak vy, ale já jsem jednoznačně pro to, aby se z dopingu udělal plošně trestný čin a Rusům se neumožnil start na olympiádě,“ napsala s tím, že čestnost a férový přístup je mnohem důležitější než vítězství. „A to nejen ve sportu, ale celkově v životě. Škoda, že tam na to ještě nepřišli,“ dodala.

Anketa

Měla by ČSSD vstoupit do vlády Andreje Babiše či ji podpořit?

34%
hlasovalo: 5156 lidí

Původní text ZDE

Nyní svůj příspěvek Koukalová ještě rozšířila, když odmítla, že by se svým prohlášením nechala do něčeho vmanipulovat.  

„Nemám nic proti Rusům jako národu. Rozhodně ne! Mám tam přátele a za svůj život jsem z této země poznala mnoho skvělých lidí, kterých si vážím. Ale to, bohužel, musím oddělit od své práce. Jde o to, že napříč mnoha sporty se prokázal doping Rusům nejen na hrách v Soči, ale i v atletice a mnoha dalších letních či zimních sportech. Myslíte si, že v biatlonu je to jinak, když nám teď dodatečně přišla medaile z olympiády za ženskou štafetu? My sportovci mezi sebou navíc často poznáme podezřelé. Všichni navzájem sledujeme své běžecké časy, výkon měříme na procenta, je to často velká matematika. Měli jsme podezření, ale bez důkazů jsme dlouho na nikoho neukazovali. Ale teď už je těch důkazů víc než dost. Přicházejí pravidelně. A jsou to důkazy, ne pouhé domněnky,“ vysvětlila Koukalová svůj postoj. 

Podle ní je důležité, abychom si nenechali biatlon a sport jako takový ukrást. „Touha po nefér výsledcích a politické moci nesmí ve sportu vyhrát,“ sdělila Koukalová. 

„Prokazatelně se manipulovalo se vzorky moči a krve. V několika ženských vzorcích moči se našla mužská DNA, v dalších příměs soli v takové koncentraci, kterou není lidské tělo za žádných okolností schopné vyprodukovat. A také nezapomínejme na zničení tisíců vzorků jen pár hodin předtím, než si je měla vyzvednout nezávislá komise složená z odborníků z celého světa. Myslíte si, že to snad dělali sami sportovci? Těžko, ale o to je to přeci horší a nebezpečnější. Jde o systém, ne o náhodu. Jestliže někdo stál mimo systém, připravoval se dlouhodobě v jiném státě, mohl by přeci startovat pod neutrální vlajkou. Neslyšela jsem oficiální stanovisko Ruska ani žádné jejich sportovní federace, kde by přiznali, že tu byl problém a teď dělají vše proto, aby se neopakoval. Dělají, že se nic neděje, že je to vše politický komplot a že jsou nevinní,“ míní Koukalová. 

„Vážím si všech Rusů, kteří se proti dopingu ozvali a riskují vše, když pomáhají odhalit, co se v Rusku dělo. Je mi líto všech, kteří dopovali nevědomě. Ale nejvíc je mi líto všech čistých sportovců, kteří kvůli podvodům přišli o své úspěchy. Není to tak, že dopovat je normální a všichni jsme se spolčili proti Rusku! Jistě, i sportovci z jiných zemí používají doping a jsou často usvědčeni, ale nikde se ani zdaleka nepodařilo odhalit tak velké systémové podvádění,“ řekla se slovy, že ona sama stále trvá na tom, aby olympiáda byla bez ruských sportovců. „Rusko se stále neomluvilo,“ míní. 

Jiný postoj k ruským sportovcům zaujali zástupci českého hokeje. Hrozí totiž, že by hokejový turnaj na olympijských hrách musel být nejen bez hvězd zámořské NHL, ale i KHL. „Doporučujeme IIHF, aby tlumočila MOV, že nejsme pro paušální postih všech sportovců. Každý sportovec, pokud je právoplatně usvědčen z dopingu, by měl být potrestán podle platných řádů, nicméně odmítáme kolektivní vinu,“ řekl MF Dnes generální sekretář českého svazu Martin Urban.

Původní text ZDE

To zarazilo reportéra Lidovek.cz Jaroslava Šindelářa, jenž krok svazu zkritizoval. „Český hokejový svaz se zalekl toho, že by čeští hokejisté z ruské Kontinentální ligy nemuseli hrát na olympiádě v Pchjongčchangu, a tak napsali Mezinárodní hokejové federaci, aby se za Rusy postavila. A to se bohužel stalo,“ řekl Šindelář. 

Vadí mu především to, že český hokejový svaz podnikl kroky až poté, co z Ruska zazněly výhrůžky ohledně nestartování hokejistů KHL. „Jak pokrytecké... Kdyby to hokej myslel s nevinou ruských hokejistů opravdu tak vážně, jak tvrdí, své vyjádření by podal ještě před ruskými výhrůžkami,“ řekl Šindelář. 

Původní text ZDE

Jak však včera napsala agentura TASS, Rusové se rozhodli zimní olympijské hry nebojkotovat. Celá záležitost se tedy rozsekne již dnes večer.

Původní text ZDE

Celý příspěvek Gabriely Koukalové:

Děkuji za všechny reakce k mému vyjádření o dopingu a ruských sportovcích. Chci teď fanouškům i novinářům dát ještě pár odpovědí na nejčastější otázky.

Nenechala jsem se rozhodně do ničeho vmanipulovat. Čtu v reakcích výrazy jako „prozápadní vliv, protiruské tendence“, nebo „kdo vás platí, komu sloužíte...“ Tohle je rétorika, kterou znám z knížek o komunismu. Haló je 21. století!

Můj tým nemá vždy radost z toho, co sem napíšu. Někdo to možná může označit i za "marketingovou chybu"... Ale já tu nejsem od toho, abych se všem zavděčila a házela jen úsměvy. O tom život přece není. Cítím, že když se ve sportu pohybuji celý život, tak se mě velmi dotýká všechno, co se v něm děje. Nemám nic proti Rusům jako národu. Rozhodně ne! Mám tam přátele a za svůj život jsem z této země poznala mnoho skvělých lidí, kterých si vážím. Ale to bohužel musím oddělit od své práce. Jde o to, že napříč mnoha sporty se prokázal doping Rusům nejen na hrách v Soči. Ale i v atletice a mnoha dalších letních či zimních sportech. Myslíte si, že v biatlonu je to jinak, když nám teď dodatečně přišla medaile z olympiády za ženskou štafetu? My sportovci mezi sebou navíc často poznáme podezřelé. Všichni navzájem sledujeme své běžecké časy, výkon měříme na procenta, je to často velká matematika. Měli jsme podezření, ale bez důkazů jsme dlouho na nikoho neukazovali. Ale teď už je těch důkazů víc než dost. Přicházejí pravidelně. A jsou to důkazy, ne pouhé domněnky.

Je na nás, abychom si nenechali biatlon a sport jako takový ukrást. Touha po nefér výsledcích a politické moci nesmí ve sportu vyhrát.

Prokazatelně se manipulovalo se vzorky moči a krve. V několika ženských vzorcích moči se našlo mužské DNA, v dalších příměs soli v takové koncentraci, které není lidské tělo za žádných okolností schopné vyprodukovat. A také nezapomínejme na zničení tisíců vzorků jen pár hodin předtím, než si je měla vyzvednout nezávislá komise složená z odborníků z celého světa.

Myslíte si, že to snad dělali sami sportovci? Těžko, ale o to je to přeci horší a nebezpečnější. Jde o systém, ne o náhodu. Jestliže někdo stál mimo systém, připravoval se dlouhodobě v jiném státě, mohl by přeci startovat pod neutrální vlajkou. Neslyšela jsem oficiální stanovisko Ruska, ani žádné jejich sportovní federace, kde by přiznali, že tu byl problém a teď dělají vše proto, aby se neopakoval. Dělají, že se nic neděje, že je to vše politický komplot a že jsou nevinní. A že dopují všichni ostatní. Vážím si všech Rusů, kteří se proti dopingu ozvali a riskují vše, když pomáhají odhalit, co se v Rusku dělo. Je mi líto všech, kteří dopovali nevědomě. Ale nejvíc je mi líto všech čistých sportovců, kteří kvůli podvodům přišli o své úspěchy. Není to tak, že dopovat je normální a všichni jsme se spolčili proti Rusku! Jistě, i sportovci z jiných zemí používají doping a jsou často usvědčeni, ale nikde se ani zdaleka nepodařilo odhalit tak velké systémové podvádění. Respektuji, že někteří máte na věc jiný názor. Ale Rusko se stále neomluvilo, nespolupracuje na zlepšení a vynucuje si vše z pozice síly a vydírání. Proto chci radši olympiádu bez něj. Cítím jako povinnost dát najevo, že tohle chování není normální a nesmí projít jen tak. A jsem zvědavá, jak se k tomu postaví IOC ve svém dnešním prohlášení...

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…