Nechci dopadnout jako Tluchoř, zpovídal se Tejc v ČT

19.11.2013 19:50

Jeroným Tejc, po předčasných volbách do sněmovny s jasnou převahou zvolený předseda poslaneckého klubu sociální demokracie, dnes ve volbě svého nástupce podpořil jediného a úspěšného kandidáta na tuto funkci, souputníka z poslanecké lavice a stranického kolegu Romana Sklenáka.

Nechci dopadnout jako Tluchoř, zpovídal se Tejc v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Jeroným Tejc coby jeden z „Haškových pučistů“ podle očekávání rezignoval na svou pozici předsedy klubu poslanců ČSSD. Jak prozradil, zároveň „byl jedním z otců myšlenky, aby se Roman Sklenák stal předsedou“. Uvedl to ve vysílání České televize v pořadu Interview Daniely Drtinové.

Podle svých slov necítí trpkost ani zášť, s poslancem Sklenákem se zná z místní organizace strany a dobře se mu s ním spolupracuje. Svou rezignaci odůvodnil snahou po uklidnění situace ve straně a udržením jednoty poslaneckého klubu. „Své názory jsem nezměnil,“ několikrát v Interview zopakoval.

Jeroným Tejc nevidí nic špatného na tom, že se na stranickém předsednictvu vedla debata o odpovědnosti za volební výsledek. „Na rozdíl na příklad od Milana Chovance jsem nehlasoval,“ připomněl.

Cítí však, že s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou není komunikace ideální a proto odstoupil z funkce šéfa poslanců strany. „Nechci se pouštět do detailů, abych snad nepřiléval oleje do ohně,“ odmítl však Jeroným Tejc rozebírat porobnosti. Přesto doplnil, že rozchod mezi ním a předsedou strany Sobotkou není ani tak rázu osobního, jako spíše názorového. Za poslední velký střet označil diskusi před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě, kdy se Jeroným Tejc klonil k podpoře vlády a následným předčasným volbám, zatímco Bohuslav Sobotka k opaku, byť posléze svůj názor podřídil vetšinovému, tedy i Tejcovu.

Jakkoli Jeroným Tejc připustil, že se Haškova skupina ve vedení strany mohla dopusti chyb a že odpovědnost za volební výsledek nenese sám předseda strany, zopakoval, že hlavním důvodem jeho rezignace byl „potenciální rozpor mezi předsedou strany, designovaným premiérem a předsedou poslaneckého klubu“. Respektuje při tom, že se Bohuslav Sobotka rozhodl ve své funkci setrvat. „Nechtěl bych se postavit do role rebela, nechtěl bych se dostat do pozice jako Petr Tluchoř,“ dodal.

Přestože po formální stránce je Jeroným Tejc i nadále stínovým ministrem vnitra, uvedl, že se s ním alespoň podle médií nepočítá. "Počítám, že loajalita bude hrát větší roli než zkušenosti," vyjádřil se směrem k výběru nového pretendanta sociální demokracie na pozici ministra vnitřních záležitostí a policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…