Nechci druhou Karolínu Peake, ujistil Zeman z Lán. A jmenoval ministra, který by se jí nejspíš stal

08.12.2013 18:49

Dobrá zpráva podle Miloše Zemana je, že úspěšně pokračují koaliční vyjednávání. Nastínil rovněž, jak si představuje právo prezidenta republiky zasahovat do sestavování vlády. Poděkoval vládě Jiřího Rusnoka a vyjádřil se i k situaci na Ukrajině a bojkotu zimních olympijských her v jihoruské Soči.

Nechci druhou Karolínu Peake, ujistil Zeman z Lán. A jmenoval ministra, který by se jí nejspíš stal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Žena začala péct vánoční pečivo. Linecké koláčky," uvedl v lehkém duchu prezident republiky dnešní, již třetí pravidelný rozhovor pro Český rozhlas „Hovory z Lán“. Následně se redaktorovi rozhlasu omluvil za své chybné tvrzení v minulém rozhovoru. Odpovídal tak na dotaz, zda slyšel dnes nějakou dobrou zprávu. Většina času však byla věnována tradičně politice.

Prezident Miloš Zeman se vyjádřil k udělování milostí hlavou státu. Připustil, že roztřídění došlých žádostí svěřil do rukou politiků, totiž Ministerstvu spravedlnosti. Dal však jasné instrukce, jak má toto třídění probíhat. Milost udělí jen tomu, kdo je nevyléčitelně nemocný, má rodinné zázemí, do něhož se může vrátit, aby neskončil na ulici, a nespáchal závažný trestný čin, jako například vraždu.

Na dotaz redaktora rozhlasu Jana Pokorného, co říká citaci Antonína Švehly v podání Karla Schwarzenberga na víkendovém sněmu TOP 09 ohledně žraní a mlaskání, prezident Zeman po svém způsobu citát opravil a dodal: „Já sám považuji mlaskání za drobnou, kosmetickou vadu. Komu vadí jen mlaskání, sám se přiřazuje ke zvířatům, která žerou." Za žraní Miloš Zeman považuje rozkrádání veřejného majetku. V této souvislosti ocenil Bohuslava Sobotku, jehož pověřil jednáním o sestavení vlády. „Jsem rád, že jsme se shodli na majetkových přiznáních," pravil s tím, že chápe, že ČSSD vzhledem k zisku mandátů ve volbách bude muset z některých bodů svého programu ustoupit. „Kdyby však ustoupili v tomto, musel bych se ptát, co v té vládě chtějí pohledávat," konstatoval prezident republiky.

Přestože zatím vláda ani koalice sestaveny nejsou a zatím i podle účastníků vyjednávání nic není jisté, prezident předeslal, že hodlá při sestavování jmenovitého seznamu členů vlády prosazovat svůj názor. „Budu se vměšovat do sestavení vlády," uvedl, „protože prezident jmenuje vládu a tedy všechny ministry na návrh premiéra, tak má spoluodpovědnost, aby vláda byla kompetentní." Uvedl příklad, podle nějž Martin Stropnický, o němž se spekulovalo na místo ministra obrany, má za sebou dráhu kariérního diplomata a herce a místo ředitele Divadla na Vinohradech. Do Černínského paláce či na Ministerstvo kultury jej tedy prezident Zeman považuje za kvalifikovaného a jeho navržení by respektoval, ale na Ministerstvo obrany nikoli. „V tomto případě se obávám, že bude druhá Karolína Peake, protože Martin Stropnický nemá s obranou nic společného," vysvětlil.

Ne druhé Karolíně Peake

„Úkolem prezidenta samozřejmě po konzultaci s premiérem není říkat, jaká ministerstva mají připadnout kterým stranám, ale aby tu nebyla nová Karolína Peake, nový Drábek," dodal. „Vím, že je to absurdní (navržení Martina Stropnického na místo ministra obrany – pozn. PL), tak jsem to mohl vzít jako odlehčující vsuvku. Snad se Martin Stropnický neurazí," doplnil.

Kdyby však k podobné situaci došlo, „v tu chvíli prezident nejmenuje jakéhokoli ministra, který není kompetentní. Politik a odborník se nemusí vylučovat," řekl dále. Podle náhledu Miloše Zemana se totiž prezident podílí na vedení země. Je vrchním velitelem branné moci, jmenuje velvyslance, ratifikuje mezinárodní smlouvy. Ministerstva obrany a zahraničí tak jsou jeho „doménou“. Je podle něj důležité, aby adept našel shodu či společný jazyk s prezidentem v základních otázkách na Ministerstvu zahraničních věcí, předejde se tak řadě problémů, neboť i jinak je problémů dost.

Přesto Miloš Zeman zdůraznil, že jako „prezident nemá právo navrhovat své ministry, to je úkol jen a pouze premiéra“. Další vývoj však ponechal na rozhovor mezi čtyřma očima s Bohuslavem Sobotkou a nechtěl by sestavování jmenného seznamu zatím medializovat, neboť medializace neprospívá ani jedné, ani druhé straně - a v případě, že by došlo k neshodě, jež by byla široce rozebírána sdělovacími prostředky, stala by se bezpochyby vážnou překážkou, neboť by jedna ze stran, či obě nechtěly ze své pozice ustoupit.

Rusko do EU

Prezident republiky Miloš Zeman nevidí potíž v uspořádání vnitrostranického referenda pro členy ČSSD, aby sdělili vedení svůj názor na vyjednané podmínky. Referendum, pokud bude, by mělo být bráno vážně, aby jeho účastníci nebyli za hlupce. Oddálení sestavení vlády o dva týdny nehraje podle prezidenta „v dějinách“ žádnou roli. Zpoždění větší, či dokonce v řádu měsíců, nepředpokládá. „Toto není přechodná vláda Jiřího Rusnoka, které děkuji za to, že se ujala řízení země v politicky nestabilním období. Tato vláda by mohla vydržet čtyři roky, neučiní-li nějaký velký lapsus. Vláda bude ne v geologicky dohledné době, ale v historicky dohledné době," zavtipkoval s tím, že by měla být sestavena v lednu.

K aktuálně probíhajícím demonstracím v ukrajinském Kyjevě prezident řekl, že rozumí „těm milionům lidí i těm, kteří odmítli asociační dohodu ve Vilniusu podepsat“, protože mají odpovědnost za to, aby bylo na Ukrajině čím topit a čím svítit, poukázal na vztahy s Ruskem. Nicméně, domnívá se, že tento problém je řešitelný. „Za dvacet let se stane Rusko členem Evropské unie," věří, a proto navrhuje další jednání o možnosti přistoupení Ukrajiny, tentokráte v Praze.

Budu fandit Sáblíkové z Vysočiny

Prezident republiky se rovněž vyjádřil k ohlášenému bojkotu zimních olympijských her v Rusku hlavou Spolkové republiky Německo. Miloš Zeman, pozvaný Českým olympijským výborem, na hry přiletí. „Budu fandit Sáblíkové, protože je z Vysočiny a dokonce ze Žďárska," řekl, ovšem doplnil, že podporovat bude všechny naše sportovce.

Na závěr vyjádřil lítost nad tím, že se ze zdravotních důvodů nebude moci zúčastnit pohřbu Nelsona Mandely. „Samozřejmě, kdyby mi to lékaři nezakázali, byl bych první, kdo by tam letěl.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…