Nechci vyšší DPH. Nízké daně jsou přece programem ODS, říká Kubera

19.08.2012 10:22

Senátor za ODS Jaroslav Kubera je zásadně proti plánovanému navyšování daní. Podle něho se dají peníze sehnat i jinde, svůj nesouhlas vysvětluje také tím, že nízké daně jsou jedním ze základních cílů občanské demokracie.

Nechci vyšší DPH. Nízké daně jsou přece programem ODS, říká Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ODS Jaroslav Kubera

Pro server iDnes.cz také uvedl, že chápe, když premiér Petr Nečas politikům občas "vyhrožuje", podle Kubery se totiž jedná pouze o politickou hru. Už několikrát totiž premiér v médiích zmínil, že nepodpoření vyšších daní je krokem k politické a ekonomické debilitě.

Zrušit nepotřebné úřady

Peníze se přitom podle senátora dají sehnat i jinde. "Například když vezmu poslední vyjádření NKÚ, který v podstatě tu myšlenku ukradl ODS, tak je možné zrušit všechny možné pochybné fondy bydlení, dopravní a já nevím ještě čeho všeho, ani nevím, kolik jich je. Tam by se možná pár miliard našlo," je přesvědčený.

Podle premiéra by také nepodpoření vládního balíčku vedlo k rozpadu vlády, to už ale Kuberovi připadá přehnané. "Nevěřím tomu. To je normální politická hra, kterou bych asi hrál taky, kdybych byl premiérem, že bych trochu zavyhrožoval. A ta výhrůžka bude účinná," říká.

Největší vliv podle něj bude mít premiér na politiky, kteří už nemají co ztratit. "Zapůsobí to na ty poslance, kteří vědí, že kdyby byly volby, tak už nikdy ve Sněmovně nebudou, takže ti určitě budou poslušní a hodní," dodává.

I když se přes nedávné zvýšení DPH vybralo méně peněz na daních, než s kolika vláda počítala, ministr financí se v médiích dušoval, že se vše srovná během pár měsíců. Senátor s ním ale nesouhlasí.

"Já jsem ještě primátor, tak vím, jak funguje DPH, a vím, že výběr je nižší i teď, když už je květen dávno pryč. Ukazoval jsem to panu ministrovi na tabletu a on pořád říkal uvidíme, uvidíme. Tak uvidíme na konci roku," říká. Podle svých slov ale nedokáže říct, kolik lidí z ODS má na daně stejný názor, jako on. "Nemám to úplně zmapované. Nízké daně a malý stát, to je přece volební program ODS a její hlavní symbolika," dodává Kubera na závěr.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…