Papež František odsoudil konflikty v Sýrii, Iráku a na Ukrajině

25.12.2014 12:50

Papež František v tradičním vánočním poselství Městu a světu odsoudil „brutální pronásledování" obyvatel Iráku a Sýrie a vyjádřil naději, že svět poskytne obětem konfliktu humanitární pomoc. Ukrajině zmítané válkou na Donbasu popřála hlava římskokatolické církve „bratrství a smíření".

Papež František odsoudil konflikty v Sýrii, Iráku a na Ukrajině
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Papež tvrdými slovy odsoudil brutální pronásledování", masakry a únosy lidí na Blízkém východě, ale i v Nigérii a Pákistánu. Násilí jsou vystaveny etnické a náboženské skupiny v Sýrii a Iráku, mnoho lidí už bylo uneseno nebo zabito v Nigérii, prohlásil František. Odsoudil rovněž hrůzný incident v pákistánském Péšávaru, kde islamisté minulý týden zabili 141 lidí, z toho 132 dětí.

Desetitisícům věřících přihlížejícím ze Svatopetrského náměstí papežskému požehnání a milionům lidí u televizí a internetu osmasedmdesátiletý František řekl, že vánoční svátky by měly „přinést naději uprchlíkům, vyhnancům a exulantům, dětem, dospělým a starcům" v blízkovýchodním regionu i po celém světě.

Nechť lhostejnost se změní ve vstřícnost a odpor v pohostinnost, aby všichni, kdo dnes trpí, mohli dostat nezbytnou humanitární pomoc a přečkali útrapy zimy, vrátili se do svých zemí a žili důstojně," prohlásil papež v poselství proneseném v italštině. Zvláštní dík si podle něj zaslouží lidé pomáhající obětem epidemie eboly.

Papež, který na vatikánský stolec nastoupil loni v březnu, dnešním projevem uzavírá druhý rok svého pontifikátu. V příštím roce ho čeká rušný program včetně cest do Asie, Afriky, Latinské Ameriky a Spojených států. Předsevzal si rovněž reformu vatikánské byrokracie, které už adresoval několik kritických projevů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …