Nechte Kliniku na pokoji, dostal ministr dopis. Podepsáni: Diebstbier, Třeštíková, Bělohradský, Wagnerová...

18.02.2017 21:06

Autonomnímu sociálnímu centru Klinika opět hrozí vyklizení, o kterém v lednu rozhodl soud. Upozornil na to server Deník Referendum. Podle něj ale řada veřejně známých osobností zaslala otevřený dopis na podporu centra ministrovi dopravy. Jsou mezi nimi například Jiří Dienstbier či Helena Třeštíková.

Nechte Kliniku na pokoji, dostal ministr dopis. Podepsáni: Diebstbier, Třeštíková, Bělohradský, Wagnerová...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

Jak server připomíná, objekt Kliniky na pražském Žižkově byl v říjnu převeden z vlastnictví Úřadu pro zastupování ve věcech majetkových pod Správu železniční dopravní cesty. Nový majitel chce v budově vybudovat kanceláře pro zaměstnance Správy železniční geodézie, kteří zatím sídlí v komerčním pronájmu.

„Vzhledem k tomu, že dávno před převodem na Správu železniční dopravní cesty o objekt projevoval zájem Magistrát hlavního města Prahy, jehož koalice se shodla na tom, že by v budově nechala Autonomní sociální centrum Klinika alespoň dočasně působit, považujeme tento převod za účelový. Kanceláře by mohly být vybudovány v jakémkoliv jiném ze stovek prázdných objektů státu, vhodnějších proporčně i svou lokací,“ píše se v dopise, který podepsali třeba senátorka Eliška Wagnerová, herečka Simona Babčáková či filozof Václav Bělohradský.

Celý text je ZDE.

Signatáři podle serveru upozorňují, že budova se nachází na území určeném územním plánem pro veřejnou vybavenost, a pro vybudování kanceláří tak bude nezbytná jeho změna. „Žádat o takovou změnu je běh na dlouhou trať, navíc s nejasným výsledkem,“ vysvětlují aktivisté, podle nichž může trvat i čtyři nebo pět let, než bude Správa železniční dopravní cesty schopná dům využívat.

Navrhují proto, aby si Správa železniční dopravní cesty za tímto účelem vybrala jiný z prázdných domů pod správou Úřadu pro zastupování ve věcech majetkových nebo aby mohli centrum provozovat alespoň do začátku případné rekonstrukce.

Server ale upozorňuje, že podle Správy železniční dopravní cesty započnou práce na objektu ihned po předání klíčů a sepsání předávacích protokolů.

Dopis vyzdvihuje jedinečnost prostoru, podporu široké veřejnosti nebo Cenu Františka Kriegla, kterou autonomnímu centru udělila v roce 2016 Nadace Charty 77 za občanskou statečnost. „Tímto Vás žádáme o aktivní podporu zachování projektu, který má podle nás nepominutelný význam pro utváření a směřování současné české společnosti,“ končí výzva ministru Ťokovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…