Nechtěli jste kvóty, teď za to zaplatíte. Respekt odhaluje, za co je naši politici v Bratislavě vyměnili

20.09.2016 20:14

Martin M. Šimečka v komentáři pro server týdeníku Respekt prozradil, proč projekt povinných kvót pro uprchlíky skončil na summitu v Bratislavě pod stolem. Odpůrci kvót za to zaplatili poměrně vysokou cenu. A voliči by to měli vědět.

Nechtěli jste kvóty, teď za to zaplatíte. Respekt odhaluje, za co je naši politici v Bratislavě vyměnili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

„Jedním z důvodů může být to, že východní státy EU se v rámci ‚flexibilní solidarity‘ – příšerný pojem, ale budiž – minulý týden vzdaly docela velkých peněz z eurofondů ve prospěch zemí, které nesou největší břímě uprchlíků. Vzpomínáte si ještě, jaké protesty vyvolal v květnu návrh Evropské komise, aby se země, které nechtějí přijímat uprchlíky, vykoupily sumou 250 tisíc eur za každého nepřijatého? Slovenské ministerstvo vnitra tehdy protestovalo, že ‚někdo dává cenovku za lidský život‘ a co si prý o takových sumách mají myslet občané našich zemí, které se ‚jen pomalu zotavují z hospodářské krize‘,“ připomíná komentátor.

Česká republika a spolu s ní i další země se vzdaly nemalé části peněz ve prospěch zemí, na které uprchlická krize dopadá nejtvrději. Je třeba zdůraznit, že jsme se nevzdali zrovna malého množství peněz. Domluvili to diplomaté jednotlivých členských zemí.

Celý text najdete zde.

 „Z Fondu soudržnosti má Česko získat během roků 2014–2020, tedy během sedmi let, přes šest miliard eur, Slovensko přes čtyři miliardy eur. Počítal jsem sumy z těchto tabulek a vychází mi, že Česko by mělo příští rok přijít téměř o 214 milionů eur (necelých šest miliard korun), Slovensko asi o 140 milionů eur. Ušetřené peníze půjdou do fondu na zvládání migrace (bude mít rozpočet 5,2 miliardy eur),“ doplňuje autor. Podle agentury Reuters to navíc nebudou jediné peníze, kterých se vzdáme.

Šimečka je přesvědčen, že politici Visegrádské čtyřky notně přiživili protiuprchlickou hysterii, ale slouží jim ke cti, že jsou ochotni položit určitou oběť, aby přispěli ke snížení napětí v EU. Kupodivu se tím žádný středoevropský politik dvakrát nechlubí. To však podle autora stále nic nemění na tom, že bychom měli uprchlíky přijímat a neodvolávat se na flexibilní solidaritu.

Titíž středoevropští politici by měli svým voličům také říci, že odpor proti uprchlíkům není zrovna nejlevnější. Pokud snad mají strach, že jim budou voliči hrubě spílat, neměli raději chodit do politiky. „Politici by jim měli vysvětlit, že cenou za jejich odpor vůči přijímání uprchlíků budou nižší příjmy z eurofondů a že je to mravní kompromis, který má svoji logiku,“ zdůraznil Šimečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…