Nechuť k nepřizpůsobivým prý žene lidi do náruče extremistů. Mohou na tom vydělat i ve volbách

14.09.2013 7:54

V české společnosti stále více sílí nechuť vůči nepřizpůsobivým občanům. Lidé za ně nejčastěji považují Romy a právě z protiromských hesel by mohly v předčasných volbách těžit radikální strany, jako je Dělnická strana sociální spravedlnosti v čele s Tomášem Vandasem. Lidé mají totiž často pocit, že stávající politická garnitura nedokáže problémy s nepřizpůsobivými účinně řešit. Informují o tom Lidové noviny.

Nechuť k nepřizpůsobivým prý žene lidi do náruče extremistů. Mohou na tom vydělat i ve volbách
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pochod radikálů v Ostravě

Demonstrace radikálů v Českých Budějovicích či v Ostravě ukázaly, že stále roste počet lidí, kteří jsou nespokojeni se situací okolo nepřizpůsobivých občanů v Česku. Pochody pozorují rodiny s dětmi a někdy se jich dokonce přímo účastní.

O hlasy se prý podělí DSSS, Okamura a Bobošíková

„Tito lidé nejsou zastánci rasistických nebo xenofobních myšlenek, ale intenzivně řeší problém ve svém bydlišti. A mají dojem, že politické elity jim v tom nepomáhají," říká odbornice na pravicový extremismus Petra Papiežová Vejvodová z Masarykovy univerzity v Brně.

Díky těmto vzrůstajícím náladám má Vejvodová za to, že ve volbách může uspět radikální Dělnická strana sociální spravedlnosti. Strana by podle jejího názoru mohla překročit tříprocentní hranici hlasů, čímž by dosáhla na státní příspěvek politickým stranám. Ještě většího úspěchu by extremistická strana mohla dosáhnout ve volbách do obecních zastupitelstev. Předseda DSSS Tomáš Vandas věří ve vstup do sněmovny.

Autor znaleckých posudků o extremismu se domnívá, že o hlasy radikálně laděných, ale také jen notně naštvaných občanů svedou boj DSSS, Jana Bobošíková s volebním uskupením Hlavu vzhůru a senátor Tomio Okamura stojící v čele Úsvitu přímé demokracie. Okamura se v minulosti např. nechal slyšet, že by si Romové měli založit vlastní stát např. v Indii a Česko by je v tom mělo podporovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…