Něco si vymyslete, mělo zaznít při přípravě zakázky pro Babišovu firmu. Je to politická kampaň, brání se nyní

23.08.2015 17:17

Server Novlivní.cz informuje o firmě Agrotec, která se podle novinářky Slonkové podílela na ohýbání zakázek spojených s Českou poštou. Policie připravila obvinění, jenže podle Agrofertu, pod nějž Agrotec patří, jde jen o kampaň, neboť prakticky nevznikla žádná škoda, a pokud vůbec došlo k nějakému pochybení, jde jen o problém administrativního charakteru. Média prý proti Agrofertu a jeho představitelům spustila kampaň.

Něco si vymyslete, mělo zaznít při přípravě zakázky pro Babišovu firmu. Je to politická kampaň, brání se nyní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

„Celé trestní řízení proti společnosti Agrotec a jejím zaměstnancům je v zásadě založeno na odlišném právním posouzení jednání kladeném za vinu obviněným obžalobou a obhajobou. Jak prokazatelně vyplynulo z výsledků vyšetřování, jde v celé věci pouze o možné administrativní pochybení zaměstnanců společnosti Agrotec spočívající v mylném vyhodnocení zadávacích podmínek u výběrového řízení iniciovaného Českou poštou,“ stojí v prohlášení, které podepsal mluvčí Agrofertu.

Nejlepší obhajoba je útok

Policie to ale vidí jinak a už připravila obvinění. Vyšetřovatelé vycházejí jak z odposlechů, tak z výpovědi jednoho manažera České pošty. Pracovník Patrik Z. policistům prozradil, jak s firmou Agrotec domlouval postup v jedné ze zakázek, o niž Agrotec stál, ale údajně nesplňoval všechny požadavky. Agrotec nemohl doložit reference na pneumatiky k vozidlům dodaným v minulosti, tudíž by se neměl účastnit výběrového řízení týkajícího se pneumatik pro vozidla České pošty. A v tu chvíli přišla rada: Něco si vymyslete.

Pošta sice později zakázku zrušila, ale podle policie byly naplněny parametry trestného činu. Navrhla proto obvinit nejen konkrétní osoby, ale firmu Agrotec jako celek. Tiskovému mluvčímu Agrofertu Karlu Hanzelkovi se to ale nelíbí, protože toto obvinění je spojováno s předními představiteli hnutí ANO Andrejem Babišem a Jaroslavem Faltýnkem.

Z toho následně vyvozuje, že média využila tuto kauzu k rozpoutání kampaně proti hnutí  ANO, čímž se v zásadě postavil po bok starších politických subjektů. Podobná slova veřejnost v minulosti slýchala jak z řad představitelů ČSSD, ODS i jiných politických subjektů. Stačí si připomenout např. prohru Jiřího Paroubka v pozici lídra ČSSD v roce 2006 nebo slova expremiéra Petra Nečase (ODS), který se ve stejném duchu vyjadřoval ke kauze své manželky Jany Nagyové-Nečasové.

„Mediální kampaň z hlediska jejího načasování tak lze považovat za nepřímý nástroj, jehož smyslem je působit na nestrannost rozhodujícího státního zástupce, a to zejména tím, že trestní stíhání společnosti Agrotec a jeho zaměstnanců je mediálně politizováno a personálně spojováno s vedoucími představiteli hnutí ANO,“ napsal Hanzelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…