Nečti ty proruské weby! Nestýkej se s tím gay exhibicionistou! Odkrýváme vypjatou hádku uvnitř ČSSD, kde vystoupila šedá eminence

05.08.2016 16:31

Poté, co se bývalý europoslanec za sociální demokracii Libor Rouček vyjádřil v pravidelném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz v rámci rubriky Evropan Libor Rouček k prezidentské kampani v USA, začala mela. Na sociální síti Facebook se totiž do něj obul poslanec Jaroslav Foldyna. Své řekl i hlavní analytik ČSSD Oto Novotný.

Nečti ty proruské weby! Nestýkej se s tím gay exhibicionistou! Odkrýváme vypjatou hádku uvnitř ČSSD, kde vystoupila šedá eminence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Rouček se ve svých slovech obul zejména do republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Označil jej například jako ostudu Ameriky. Jak je z následné diskuze na facebookovém profilu Jaroslava Foldyny, kde sdílel tento rozhovor, patrné, sociální demokracie není v postoji vůči americkým prezidentským volbám jednotná. Rouček je zastáncem většinového sociálnědemokratického západního proudu, kdežto Foldyna zcela očividně protrumpovsky založený. A právě proto Novotný, o němž je známo, že má značný vliv na rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky, v diskuzi zmínil hlubokou krizi identity ČSSD. 

„A co je pro Ameriku usvědčená lhářka Clintonová? Hlavně co ona znamená pro svět?“ poznamenal k demokratické prezidentské kandidátce Foldyna. „Killari stojí za agresivní politikou USA. Její politika ovlivnění Muslimského bratrstva a destabilizace v arabském regionu je realita. Ona je ‚smějící se bestie‘, kdežto Trump je naděje ze zoufalství. USA jsou veledůležitou mocností světa a Trump je tedy i nadějí pro svět. Nadějí ze zoufalství,“ oponoval Roučkovi.

Svět podle Foldyny potřebuje uvážlivou politiku partnerství. „To od ženy, jako je Clintonová, nelze očekávat,“ dodal.

„Jardo, proboha, přestaň už číst proruské a srbské ultranacionalistické weby a všímej si, co je to a jak se ve světě chová sociální demokracie. Neznám jediného sociálního demokrata, od Rakouska přes Německo, Francii, Británii, Švédsko až do Austrálie, který by fandil Trumpovi, jak to děláš Ty,“ odepsal mu Rouček. „Trump je psychopat s poruchou osobnosti, který je nebezpečím pro Ameriku, a tím, že má Amerika jaderné zbraně, i pro svět. Jestli nevěříš mně, tak si pusť a případně nech přeložit debaty uplynulých dní na všech amerických televizních kanálech,“ poradil Foldynovi Rouček.

Podle jeho slov se od něj odvracejí i přední republikáni, proto jej nepodpořili ani takoví lidé jako Bush. „A proto již zaostává za Clintonovou o deset bodů,“ dodal.

A odpověď Foldyny na sebe nenechala dlouho čekat. „Libore, prosím tě, proboha. Přestaň už se stýkat s tím gay exhibicionistou a všímej si, co si myslí naši voliči a co je dobré pro ně. Clintonová je jen nástroj monetárních kruhů americké politiky, těch kruhů, které jsou ochotny tu její tzv. demokracii prosadit i za cenu potoků krve, vždy těch druhých. Ona to již dokázala,“ uvedl.

V reakci na jednoho ze čtenářů, že nejhorší na Trumpovi je to, že je sám sebou, Foldyna odvětil. „S tím s vámi naprosto souhlasím. Každý má právo na názor. Lidí bez názoru je bohužel stále dost,“ poznamenal.

„Inklinace některých levicových politiků, zvláště z ČSSD, k pravicově konzervativnímu Trumpovi odkrývá hlubokou krizi identity této strany. Ukazuje se tak, že štěpící politickou linií přestává být levice versus pravice, ale liberálové versus konzervativci,“ zapojil se do diskuze Oto Novotný. Ten je u některých straníků velmi neoblíbený. Například u senátora Zdeňka Škromacha. „Jaroslav Foldyna evidentně nesleduje volební boj v USA, uniká mu obsah toho, co nabízí na jedné straně Trump, na straně Clintonová, podporovaná socialistou Sandersem a mnohými světovými levicovými politiky. Foldynova reflexe amerických voleb, zdá se, je silně ovlivněna vlivem geopolitických zájmů Ruska. Putin je na seznamu podporovatelů Trumpa spolu s Orbánem a Okamurou,“ dodal.

„Oto, tobě uniklo, že ona podporovala vojenská dobrodružství USA? Tobě uniklo, že ona lhala o tom, jaké to bylo za tzv. války v Sarajevu? Tobě uniklo, že byla ze lží usvědčena? Tobě uniklo, že současná arabská krize je i její dílo? Že by ti to fakt uniklo?“ otázal se vzápětí Foldyna. „Trump je pro drtivou většinu z nás jen nadějí ze zoufalství,“ zopakoval. Následně i uvedl, že je bohužel téměř jisté, že Trumpova volba nedopadne. „Stačí sledovat, jak finanční kruhy zpracovávají jeho dosavadní spojence. Prý pro jeho postoje ten či onen významný politik, podnikatel od něj odchází,“ sdělil.

„Jardo, zoufalí lidé dělají zoufalá rozhodnutí,“ zareagoval Novotný.

„Tvůj názor na Clintonovou je poznamenán jednostranností pohledu na válku na Balkáně, neznalostí toho, co nabízí konzervativci/Trump versus demokraté/Clintonová, a ruskou geopolitickou optikou. Tvůj pohled na Obamu? Tragédie,“ zhodnotil. „Znám Tě jako levicového politika a za to si Tě vážím. Podívej se touto optikou na Trumpa a Clintonovou. Vím, jsi ranař a Trump Ti může v tomto ohledu být blízký, ale to je opravdu zoufale málo,“ dodal vzápětí.

Postoj ze zoufalství

„Oto, věř mi, že i můj postoj je postojem ze zoufalství. Jí fakt nevěřím ani slovo,“ odvětil Foldyna.

„Tak jo, chápu, vím, že ty věci na Balkáně se Tě nějak osobně dotýkaly a mít odstup není jednoduché. Ale také si prostuduj něco o tom Trumpovi,“ podotkl následně ještě Novotný.

Závěrem pak Foldyna napsal opětovně své zastání Trumpa. „Trump, ať je jaký je, nemá na svědomí tolik mrtvých a tolik utrpení jako politika, kterou dělá a reprezentuje Killary Clinton. A tak, objeví-li se možná změna, je to naděje,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…