Nedám své děti na francouzskou školu jako Buzková, slibuje budoucí ministryně školství

13.06.2015 9:08

Budoucí ministryně školství Kateřina Valachová poskytla rozhovor MF Dnes. V něm promluvila o maturitě z matematiky, učňovských oborech, sportu, ale i vstupu do ČSSD.

Nedám své děti na francouzskou školu jako Buzková, slibuje budoucí ministryně školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Valachová, která má z ministerstva zkušenosti coby náměstkyně ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, se prý dlouho nad nabídkou premiéra Bohuslava Sobotky o funkci ministryně školství nerozmýšlela a kývla na ni. „Pokládám to za velkou příležitost a cítím se jít připravena do první linie,“ říká žena, která má dvě dcery, jež ale neplánuje dát na francouzskou školu, jako to udělala kdysi její předchůdkyně Petra Buzková, ale rozhodně na českou. „Ráda bych se ale postarala o zlepšení výuky cizích jazyků a matematiky,“ řekla náhrada za Marcela Chládka.

Ta je zároveň přesvědčena, že úroveň maturity z matematiky by měla být jiná na gymnáziích a na odborných školách. „Doufám, že v tom budu mít podporu rodičů, studentů i odborné veřejnosti,“ prohlásila žena, která sama s matematikou bojovala. Valachová je zároveň připravena pokusit se o zlepšení úrovně učňovských oborů. Mimo jiné zatím neřeší otázku praktických škol, které pro ni jako pro právničku neexistují, a debatu o těchto školách bude chtít jinak směřovat.

Nová ministryně školství, která zatím čeká na jmenování od prezidenta Zemana, se také vyjádřila k otázce sportu. Ten by prý totiž podle svých slov chtěla také podporovat, nicméně to není to první, na co se chce zaměřit. „Doufám, že mi to sportovci odpustí,“ požádala budoucí členka sociálně demokratické strany nepřímo s tím, že na sport ale určitě nezapomene.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…