Nedělali jsme to, abychom zachránili klima! Otec Grety v televizi přiznal klíčové informace o své dceři

30.12.2019 17:45

Otec švédské ekologické aktivistky Grety Thunbergové Svante Thunberg ve vysílání stanice BBC poodhalil, jak se jeho dcera začala o klima zajímat či zdali podporoval to, jak chodila za školu. O tématu klimatických změn se mladá aktivistka měla dozvědět poté, co se ji rodiče snažili zaujmout při jejím boji s depresemi v době, kdy ji lékaři diagnostikovali Aspergerův syndrom. Své rodiče aktivistka označila za „ohromné pokrytce“, a jelikož se jí snažili pomoci, tak ji v jejích snahách o aktivismus začali podporovat. Přiznal, že to tedy nebylo z účelu, aby „zachránili klima“. Thunberg tvrdí, že je nyní jeho dcera coby aktivistka šťastnější.

Nedělali jsme to, abychom zachránili klima! Otec Grety v televizi přiznal klíčové informace o své dceři
Foto: Repro Youtube
Popisek: Klimatická aktivistka Greta Thunbergová

Anketa

Čí novoroční projev jste sledovali?

hlasovalo: 3256 lidí
Otec Thunbergové přiznal, že jeho dcera před tím, než začala stávkovat proti klimatickým změnám, trpěla depresemi. Ty měly trvat tři nebo čtyři roky. Greta podle jeho vzpomínání přestala chodit do školy, mluvit a nakonec i odmítala jíst.

Následně se obrátili na lékaře, kteří aktivistce diagnostikovali Aspergerův syndrom. Právě během těchto chvil se nemocnou dívku snažili rodiče zaujmout, a tak s ní hovořili o klimatických změnách. Poté měla dcera začít rodiče obviňovat, že jsou „ohromní pokrytci“. „Greta řekla – jaká lidská práva hájíte, když neberete vážně klimatické změny?“ prozradil otec naléhání Grety.

Matka Grety Malena Emmanová, jež působí jako operní zpěvačka, tedy začala své dceři naslouchat a přestala létat letadlem a otec se stal veganem. „Dělal jsem všechny tyhle věci, věděl jsem, že bylo správné je dělat, ale nedělal jsem je, abych zachránil klima, dělal jsem je, abych zachránil svou dceru. Mám dvě dcery, a mám-li být upřímný, znamenají pro mne všechno. Jen chci, aby byly šťastné,“ přiznal.

Nyní se ovšem započal z dění okolo dcery obávat. „Doufám, že věci už nebudou pro rodinu tak hektické,“ podotkl s tím, že mu největší obavy nyní činí „nenávist“, které mladá aktivistka čelí. Ta podle něj pochází od lidí, kteří nechtějí změnit svůj styl života.

Kritiku má ale Greta snášet dobře. „Zcela upřímně, nevím, jak to dělá, ale většinu času se směje. Považuje to za legrační,“ odhalil.

A nevynechal ani slova o „záškoláctví“ své dcery. V tom ji prý nepodporoval a myslí si, že se Greta do školy chce vrátit.

Greta byla letos nominována na Nobelovu cenu míru, když se hnutí pátečních stávek za klima Pátky pro budoucnost rozšířilo do celého světa. Stala se též osobností roku, kterou každoročně vybírá časopis Time. V užším výběru studentka porazila mimo jiné amerického prezidenta Donalda Trumpa, šéfku Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiovou či prodemokratické demonstranty z Hongkongu.

Greta se v minulosti svěřila s tím, že trpěla anorexií, měla deprese a navíc má i Aspergerův syndrom, který patří mezi poruchy autistického spektra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…