Nedělejte to! Kalousek dnes ve Sněmovně varoval koalici před elektronickými pokladnami

20.05.2015 10:31

Předseda poslaneckého klubu TOP 09/STAN Miroslav Kalousek spolu se šéfem poslanců ODS Zbyňkem Stanjurou dnes ve Sněmovně opětovně koalici vzkázali: Počítejte s tím, že vám elektronické pokladny zatípneme! Kalousek pak směrem k nepřítomnému ministru financí Andreji Babišovi zcela vážně řekl: „Je to zbytečná snaha a marná. Nedělejte to!“

Nedělejte to! Kalousek dnes ve Sněmovně varoval koalici před elektronickými pokladnami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš kráčí k řečnickému pultu

Již od počátku týdne médii létá vzkaz od pravicové opozice, která chce jeden z nejdůležitějších vládních zákonů, tedy elektronickou evidenci tržeb, v dolní komoře zablokovat největšími obstrukcemi v historii.

„My jako občanští demokraté jsme připraveni v tom vydržet do konce volebního období, což je dva a půl roku,“ uvedl pro novináře v úterý předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Jeho slovům pak sekundoval i místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09).

„Jsme připraveni blokovat elektronickou evidenci tržeb, zejména ve třetím čtení, co nejdéle, klidně i do konce tohoto volebního období,“ varoval Gazdík.

Svůj obstrukční záměr topkaři i občanští demokraté přednesli směrem ke koaličním poslancům i dnes. A to přímo v jednacím sále dolní komory.

On říkal něco, co není pravda!

"Chtěl bych požádat pana předsedu Faltýnka, aby v přímém přenosu České televize nelhal. Včera pan Faltýnek v televizi totiž prohlásil, že občanští demokraté v roce 2007 uvažovali o zavedení registračních pokladen,“ uvedl napřed do sněmovního mikrofonu Zbyněk Stanjura s vysvětlením, že normu přijali před lety sociální demokraté, ovšem ve volebním období od roku 2006 do roku 2009 pravicová vláda normu, jejíž účinnost byla napřed o rok odsunuta, zase zrušila.

„To, co jste řekl, je nepodložená domněnka a dotýká se to cti mých stranických kolegů, kteří tehdy ve sněmovně seděli. Chápu ale váš politický postoj, že to chcete zavést," zmínil také Stanjura na konto šéfa poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

„Je to takové hezké déjà vu, když pan ministr financí začíná nabírat stovky pracovníků na obsluhu registračních pokladen. Já vám ale chci slíbit, že nikdy tento zákon účinný nebude. Je to zbytečná snaha a marná! Nedělejte to! My vám slibujeme, že ten zákon nikdy přijat nebude,“ zmínil po Stanjurovi i Miroslav Kalousek.

Podle jeho slov se s elektronickými pokladnami v ČR vskutku kdysi počítalo – norma k tomu byla přijatá, ovšem nikdy v účinnost nevzešla – ale on, když převzal v lednu 2007 úřad Ministerstva financí pod své ministerské působení, hned měsíc nato prý předložil do vlády návrh na zrušení tohoto zákona, což tehdejší vláda podpořila. A úředníky, kteří byli kvůli elektronickým pokladnám předtím přijati, prý Kalousek zase vyhodil. O své místo tak přišlo tehdy celkem 520 lidí.

Až o prázdninách

Ve Sněmovně se začnou poslanci elektronickou evidencí tržeb zabývat o prázdninách. Pravicová opozice pak chce zablokovat především třetí čtení. Toto čtení ale můžou poslanci schvalovat jen ve středu a v pátek mezi 9. a 14. hodinou, s čímž prý plán pravicové opozice počítá, stačí prý normu blokovat jen těchto deset hodin týdně.

„My si myslíme, že to je prostě útok státu a levicové vlády na lidi, kteří jsou svobodní a kteří tu vládu k ničemu nepotřebují,“ vysvětlil v úterý pro Českou televizi Stanjura.

Ministr financí Andrej Babiš obstrukce pravicové opozice nechápe. Elektronické pokladny jsou podle něj klíčové v boji proti daňovým únikům. „Já nechápu, proč pravicová opozice vlastně podporuje lidi, kteří podvádějí na daních a vlastně nás okrádají všechny,“ kroutí hlavou Babiš.

Nejdříve restaurace a hotely

Elektronické registrační pokladny měly mít během příštího roku povinně statisíce živnostníků a firem. Nejdříve restaurace a hotely, později i všichni drobní obchodníci. Podle koalice prý může elektronická evidence tržeb od tří set tisíc živnostníků přinést na daních do rozpočtu až deset miliard ročně

Tento klíčový zákon měla vláda schvalovat už před měsícem a půl, ovšem její legislativní rada ho minulý týden vrátila Ministerstvu financí k dopracování kvůli zásadním nedostatkům. „Definice osob, které podléhají té povinnosti evidovat platby, vymezení výjimek,“ vyjmenoval hlavní nedostatky předseda Legislativní rady vlády a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Ministr Babiš ale slibuje, že zákon do týdne opraví. „Počítám s tím, že Legislativní rada vlády projedná zákon 28. května,“ uvedl. Vláda by pak měla zákon o elektronické evidenci tržeb schvalovat 3. června.

Předseda klubu poslanců z hnutí ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že slibovaným obstrukcím ODS a TOP 09 se bude koalice bránit, co se dá. Obstrukce mohou totiž probíhat kupříkladu tak, že kolegové z TOP 09 a ODS budou číst novinové články.

„Budeme apelovat na naše kolegy tím, že jednání Poslanecké sněmovny stojí naše daňové poplatníky půl milionů korun denně a chceme je poprosit o to, abychom pracovali a schvalovali zákony pro naši zemi. Šli jsme do voleb s mottem: Stejná pravidla pro všechny. A to se snažíme naplňovat ve všech zákonech, které předkládáme a i elektronická evidence tržeb je jedním z nich,“ řekl Faltýnek.

Faltýnek prý však neví, jak konkrétně se bude koalice bránit opozičním obstrukcím a ani jak budou probíhat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…