Nedělejte ze mě amatéra, řekl Gorbačov. A rozebral Ukrajinu, problémy světa i sliby, které dostal od Západu

21.10.2014 10:01

Poslední vůdce Sovětského svazu Michail Gorbačov poskytl u příležitosti 25. výročí od pádu berlínské zdi rozhovor ruskému serveru Russia Beyond the Headlines. Otázky však směřovaly především k přítomnosti a týkaly se samozřejmě zejména krize na Ukrajině.

Nedělejte ze mě amatéra, řekl Gorbačov. A rozebral Ukrajinu, problémy světa i sliby, které dostal od Západu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Michail Gorbačov přiznává, že v současné době čelíme krizi evropské i světové politiky. Jedním z důvodů tohoto stavu je podle jeho mínění nedostatek

„Nevím, proč líčíte Gorbačova a další tehdejší sovětské lídry jako naivní amatéry, které si Západ omotal kolem prstu. O tématu rozšiřování NATO se tehdy vůbec nejednalo. Součástí dohod však byl závazek, že na území NDR nebudou přítomny žádné cizí armády ani zbraně hromadného ničení," tvrdí Gorbačov. Dále dodává, že pokud se snad na ruské straně projevovala nějaká naivita, bylo to až v pozdějších letech. „Plány na rozšíření NATO se totiž objevily až v roce 1993, a já od samého počátku říkal, že jde o obrovskou chybu. Do té doby žádná východoevropská země toto téma nevyslovila," připomíná Gorbačov.

Celý rozhovor v angličtině najdete ZDE.

Podle Gorbačova šlo tehdy skutečně o porušení ducha dohod podepsaných v souvislosti se znovuobnovením Německa. „Tyto závazky přitom byly v dohodách pevně zakotveny a oběma stranami odsouhlaseny," upozorňuje Gorbačov. V závěru rozhovoru odpovídá Gorbačov na otázku týkající se Ukrajiny. Redaktor ruského serveru připomíná doslov v Gorbačově poslední knize, kde jako poloviční Rus a poloviční Ukrajinec přiznává, jak hluboce jej krize na Ukrajině zasáhla.

„Hlavní odpovědnost nyní leží na vůdcích obou zemí, Porošenkovi a Putinovi. Obě dvě strany by však měly potlačit své emoce. Dohadovat se, kdo měl pravdu a kdo to všechno způsobil, můžeme někdy později. Nyní je nutné se dohodnout na konkrétních bodech řešení celé této tragédie. Lidé v postižených regionech musí opět žit normální životy. Rusko už pode mého názoru udělalo první vstřícný krok, nyní je na řadě Západ," míní Gorbačov, podle kterého by měly být předvším zrušeny sankce zacílené na konkrétní jedince. „Jak je možné vést dialog , když trestáte právě lidi, se kterými sedíte u kulatého stolu?" pokládá si řečnickou otázku.

Michail Gorbačov je přesvědčen, že by spolu obě dvě strany konfliktu měly začít více komunikovat. Hluboký vzájemný dialog prý zatím příliš nevidí. „Jsem přitom přesvědčen, že existuje mnoho společných bodů, na kterých se Západ a Rusko shodnou. Stačí se podívat kolem sebe. V současném světě je mnoho nebezpečí, kterému můžeme čelit pouze společnými silami," má jasno Grobačov.

Konflikt mezi Ruskem a Evropskou unií podle jeho názoru poškozuje obě dvě strany. „Globální konkurence mezitm stále narůstá a těží z našich problémů. My se jednoduše nemůžeme a nesmíme nechat zatáhnout do nové studené války. Čelíme nyní hrozbám Islámského státu, klíčovými tématy jsou i světová chudoba, migrace a epidemie. V těchto tématech jistě můžeme najít společnou řeč. Nebude to sice vždy úplně snadné, ale jiné cesty prostě není," říká Gorbačov.

Poslední otázka rozhovoru symbolicky směřuje k výstavbě zdi. Nikoli však již k té berlínské, ale rusko-ukrajinské. Někteří ukrajinští politici navrhují vystavět zeď právě mezi Ruskem a Ukrajinou. „Jsem proti výstavbě jakýchkoli zdí. Doufám, že ti, co plánují výstavbu takové zdi, přijdou brzy k rozumu. Nemyslím si, že ruský a ukrajinský národ se navždy rozdělí. Jsme si v mnoha ohledech blízcí. Velmi však bude záležet na inteligenci a médiích. Pokud nás budou chtít rozdělit, nejspíš se jim to podaří. A proto v závěru rozhovoru vyzývám ruskou i ukrajinskou inteligenci, aby jednala zodpovědně," posílá Gorbačov jasný vzkaz do obou zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…