Nedělní volby na Ukrajině prý budou soudným dnem pro prezidenta Porošenka. Jeho neúspěch prý může vést k většímu úspěchu nacionalistů a proruských hnutí

24.10.2015 22:20

Podle agentury AFP budou místní volby na Ukrajině, které se mají konat v neděli, soudným dnem pro prezidenta Petra Porošenka kvůli jeho nepopulárním opatřením, utahování opasků a nerozhodným akcím v boji s korupcí.

Nedělní volby na Ukrajině prý budou soudným dnem pro prezidenta Porošenka. Jeho neúspěch prý může vést k většímu úspěchu nacionalistů a proruských hnutí
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Volby se budou konat v době ticha bojových akcí na východě země, ale také na pozadí rostoucího znepokojení nad tím, že byla nedávno Ukrajina uznána za jednu z nejchudších zemí Evropy.

Od vypuknutí krize na Ukrajině a následné anexe Krymu Ruskou federací uplynulo už dvacet měsíců a popularita Porošenkovy vlády poklesla na tak nízkou úroveň, že se kontroverzní premiér Arsenij Jaceňuk, jehož preference jsou prý téměř na nule, rozhodl, že nebude kandidovat v místních volbách za svou stranu Lidová fronta.

Kruté a nepoctivé volby

Podle agentury AFP jsou Ukrajinci rovněž zklamáni nedostatečnou podporou ze strany Západu, jehož finanční podpora podmíněná tvrdými úsporami uvnitř země prý zvyšuje šance na vítězství jak ultrapravicových stran, tak i proruských hnutí.

To podle agentury znamená i problém pro slib současného prezidenta a jeho koalice o tom, že se Ukrajina do roku 2020 přihlásí ke členství v Evropské unii, ale i o tom, že se bude snažit zmodernizovat ukrajinskou ekonomiku.

„Na pozadí rostoucí bídy mohou lidé začít hlasovat za populistické strany,“ prohlásil expert Mezinárodního centra pro politické výzkumy v Kyjevě Anatolyj Oktysjuk. „Tyto volby jsou kruté a nepoctivé. Naděje našich západních partnerů pravděpodobně nesplní,“ dodal s tím, že půjde o začarovaný kruh korupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…