Nedočerpané peníze z fondů EU by se mohly vrátit jako investice

24.10.2014 20:06

Peníze, které se ČR nepodaří příští rok dočerpat z evropských fondů, by se do české ekonomiky přesto mohly dostat v podobě investic. Při odchodu ze summitu EU v Bruselu to dnes řekl český premiér Bohuslav Sobotka.

Nedočerpané peníze z fondů EU by se mohly vrátit jako investice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Předseda nové Evropské komise Jean-Claude Juncker má do prosince členským zemím předložit konkrétní návrh podoby svého balíčku na podporu růstu ve výši 300 miliard eur (asi 8,4 bilionu Kč). Česko a další země visegrádské skupiny nyní podporují, aby se do těchto peněz počítaly i prostředky z fondů, o které by jinak mohly přijít.

ČR je nejhorší z celé EU

"Chceme vést ještě debatu s komisí o tom, abychom měli co nejlepší podmínky pro dočerpání finančních prostředků v příštím roce," prohlásil Sobotka. Nebude to podle něj změkčení pravidel, spíš prý půjde o jejich případnou úpravu. Pokud by to ale nebylo možné, další variantou by mohlo být vložení nevyčerpaných peněz do nějakých nových fondů.

Premiér připomněl, že rok 2015 je poslední, kdy podle unijních pravidel může Česko čerpat peníze z minulého období 2007 až 2013. ČR je z pohledu jejich čerpání nejhorší z celé EU. České ministerstvo pro místní rozvoj, které je koordinátorem dotačních programů, odhaduje, že celkem za končící programové období ČR nedokáže vyčerpat až 60 miliard korun. Různými opatřeními se nyní snaží, aby se tato částka snížila.

Podle českého premiéra se v listopadu bude vyjednávat, zda by součástí Junckerova plánu investic na podporu růstu nemohla být opatření, která by fakticky umožnila jejich dočerpání. "A pokud je nedočerpáme, aby se ty prostředky mohly nějakým způsobem vrátit do našich ekonomik právě skrze Junckerův plán," vysvětlil premiér.

Prorůstová opatření

Balíček lucemburský expremiér a budoucí předseda Evropské komise Juncker zmínil ve svém inauguračním projevu před Evropským parlamentem. Není však zatím zřejmé, o jakých více než 300 miliard eur se má jednat. Právě tyto informace má nový šéf evropské exekutivy lídrům členských zemí poskytnout na prosincovém summitu.

"Shodli jsme se na tom, že by to měly být veřejné a privátní zdroje, které by měly být v příštích letech vynaloženy na investice v rámci EU," prohlásil dnes Sobotka.

Podobné prorůstové opatření je podle něj v době jen slabého výkonu evropské ekonomiky důležité. Český premiér před novináři připomněl, že překonala finanční krizi, na kterou nalezla recept v bankovní unii, a dluhovou krizi, kterou řeší stabilizačními rozpočtovými opatřeními, tedy fiskálním paktem. "Obojí ale nestačí pro to, aby v Evropě rychleji rostla ekonomika, aby se více snižovala nezaměstnanost," míní český premiér. Právě proto jsou podle něj potřeba nové iniciativy. Jednou z nich by prý mohl být právě Junckerův návrh, proti kterému se dnes žádná země EU nevyslovila. Summit EU ale na základě návrhu zemí Visegrádské čtyřky dnes v této souvislosti zdůraznil právě potřebu dočerpání finančních prostředků ze stávajících zdrojů a fondů, dodal Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…