Nedokážu si představit, že by Mogheriniová odmítla schůzku Hollandeovi. Europoslanec Pospíšil je rozhořčen

19.11.2015 17:25

Podle europoslance Jiřího Pospíšila je třeba být sice solidární, ale také zodpovědný, a tak všechny uprchlíky, které přijmeme, je potřeba řádně prověřit. Pospíšil to dnes řekl v rozhovoru pro Českou televizi, kde se vyjádřil i k tomu, že do Prahy nedorazí italská politička Federica Mogheriniová. A podpořil i Zemanovo tvrzení, že nejsme xenofobové.

Nedokážu si představit, že by Mogheriniová odmítla schůzku Hollandeovi. Europoslanec Pospíšil je rozhořčen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„Nezaznamenal jsem to, ale považoval bych to za velmi nešťastné, protože, ač můžeme na věci mít jiný názor, tak spolu musíme komunikovat,“ řekl Pospíšil k tomu, že místopředsedkyně Junckerovy Evropské komise údajně uvedla, že za současné politické situace v Česku by diskuse nebyla konstruktivní. „Doufám, že to byla mediální spekulace, protože pokud to takhle bylo řečeno, tak se obávám, že se na nás stále pohlíží jako na zemi druhé kategorie a nedovedu si představit, že by paní Mogheriniová takto odmítla schůzku francouzskému prezidentovi nebo německé kancléřce,“ dodal se značným pohoršením.

Podle něj je situace s uprchlíky mimořádně složitá, protože nikdo nemá jasná řešení a to, že se obáváme fundamentalismu a islámského terorismu, nám nelze vytýkat. „Nemám pocit, že by všichni spojovali útok v Paříži s uprchlíky. Viz vystoupení premiéra Sobotky 17. listopadu, za které i jako opoziční politik musím premiéra pochválit,“ uvedl s tím, že pokud by Mogheriniová házela všechny Čechy do jednoho pytle, tak to je strašně nešťastné a nikdo nám prostě nemůže vytýkat, že máme obavy z islámského terorismu.

„Z Česka hlavně zaznívá hlas, že nechceme kvóty, že nechceme umělé přerozdělování uprchlíků proti jejich vůli, a že jsme jako Češi opatrní k nově příchozím uprchlíkům, protože je potřeba nově příchozí prověřit, aby mezi nimi nepřicházeli potenciální teroristé,“ vysvětlil někdejší ministr spravedlnost s tím, že to riziko tu zkrátka je, a pokud budou na vnějších hranicích lépe fungovat tzv. hotspoty, tak alespoň budeme vědět, koho sem pouštíme. „Jsem zděšen z toho, že do Německa přicházejí uprchlíci, a než je Německo zaregistruje, tak půlka zmizí někde v zemi a úřady ani nevědí, koho na svém území mají,“ dodal.

Zúžení Schengenu? Prohra Evropy

Jak bývalý poslanec za ODS uvedl, je sice zapotřebí pomáhat, ale především je nutnost chránit své občany. „Jsem určitě pro, aby ti, co přišli na naše území a budou tu chtít získat azyl, tak pokud budou prověřeni a splní podmínky azylu, tak ať ho dostanou. Na druhou stranu nezapomínejme, že opravdu občané mají dneska reálný strach, který je třeba rozptylovat, ale ne prázdnými frázemi o solidaritě, ale tím, že budeme mít více pod kontrolou, kdo do Evropy přichází,“ konstatoval.

Později se europoslanec vyjádřil i k výroku prezidenta Miloše Zemana o tom, že každého, kdo nesouhlasí s přijímáním uprchlíků, nelze označovat za xenofoba, rasistu atd. „Souhlasím s tím, že pokud se dnes někdo bojí islámského fundamentalismu, tak na takovou obavu má člověk právo a nelze ho označovat za extremistu nebo za člověka, který je xenofob. Většina lidí se dneska bojí, já se jim nedivím a také sdílím ty obavy,“ řekl, i když poznamenal, že podle něj prezident využil 17. listopad k vlastní propagaci. „Na druhou stranu nechci být ten, kdo říká, že kdo se bojí islámu, je xenofob. Není to zkrátka pravda,“ podotkl.

V závěru už pak Pospíšil reagoval na možné zúžení Schengenského prostoru, které by podle něj bylo porážkou Evropské unie. „To je ten důvod, proč jsem zdrženlivý k uprchlíkům. Pomáhejme jim, ale nesmí demontovat Evropu,“ vysvětlil a dodal, že pokud třetina zemí vypadne ze Schengenu, tak zbude nějaké jádro, které se později destruuje celé. „Měli bychom řešit, jak ochránit vnější hranice a je chyba, že se o to Evropská komise nestará,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…